IMG_0797_resized_20230227_065149150.JPG (291 KB)

Povodom obilježavanja 30 godina od smrti Desanke Maksimović večeras je u Muzeju Hercegovine održan prigodan program posvećen ovoj velikoj pjesnikinji pod nazivom „O čovjeku, za čovjeka“.

Program su organizovali profesori i učenici Centra srednjih škola Trebinje.

Neška Ilijić, direktor Centra srednjih škola istakla je da učenici ove škole uvijek rado učestvuju u pripremi svih kulturnih manifestacija.

„Večerašnjim programom smo obilježili dva veoma značajna dana, 30 godina od smrti naše čuvene pjesnikinje Desanke Maksimovićkao kao i Dan maternjeg jezika“, dodala je Ilijić.

Profesor srpskog jezika Valentina Sušić kaže da su odlučili da izdvoje zbirku „Tražim pomilovanje“ kako bi predstavili lirsku diskusiju između Desanke Maksimović i cara Dušana.

„Svaki put kada se organizuje neka manifestacija u čast Desanki Maksimović to preraste u nešto više, u ogromno poštovanje prema svim vrijednostima kojima nas ona uči. Moramo je shvatiti kao zadužbinu ne samo poezije, već i zadužbinu srpskog jezika, morala, vjere i čovjekoljublja. Odlučili smo da večeras suočimo dva vremena, dva ugla posmatranja i da stavimo fokus na Desankin ugao u kome je čovjek. Učenici naše škole su već navikli da u pripremi ovakvih manifestacija daju svoj maksimum, da uživaju u učešću i to im je jako važno tako da je ovo na neki način postalo tradicionalno“, rekla je Sušić.

Ivana Mandeganja, maturant Ekonomske škole večeras je bila u ulozi Desanke Maksimović, koja je, kako kaže, njena omiljena pjesnikinja još od djetinjstva.

„Velika mi je čast što večeras tumačim lik Desanke Maksimović i pronalazim se u njenom stvaralaštvu. Od početka polugodišta smo pripremali ovu manifestaciju i svakodnevno smo imali probe“, dodala je Ivana.

Takođe maturant trebinjske Ekonomske škole Boris Glušac večeras je tumačio lik cara Dušana.

„Svi koji su radili na ovom projektu uložili su mnogo truda kako bi sve ispalo kako treba. Car Dušan je za mene ljudska gromada i velika istorijska ličnost i zadovoljstvo mi je bilo tumačiti njegov lik večeras“, navodi Boris.

IMG_0790_resized_20230227_065107690.JPG (243 KB)

IMG_0788_resized_20230227_065014978.JPG (293 KB)