he-dubrovnik.jpg

Od početka aprila nije u funkciji generator 2 Hidroelektrane Dubrovnik kojim upravlja  HET-ERS. Generator 1 ove hidroelektrane funkcioniše , a njime upravlja Hrvatska elektroprivreda.  

Za bilo kakve radove, revitalizaciju i slično, na Hidroelektrani Dubrovnik nadležna je Hrvatska elektroprivreda, jer se ova hidroelektrana nalazi na teritoriji Hrvatske, tako da niko iz HET-a ili Elektroprivrede Srpske nema ingerenciju niti mogućnost da otkloni kvar na bilo čemu što,u  sklopu HE “Dubrovnik“,  ne funkcioniše.

Prema informacijama koje je portal TrebinjeDanas dobio generator 2 neće biti u funkciji do početka maja  mada  je neizvjesno  da li će i od  tada biti raspoloživ.

U ovakvoj situaciji bilo bi poslovno korektno da se finansije od onoga što se prihoduje od rada generatora 1 dijele na HEP i HET, ali sva sredstva HEP prisvaja.

Postavlja se pitanje da li je do kvara na generatoru 2 došlo zbog loše izvedenih radova na revitalizaciji agregata ili je u pitanju, možda svjesna, opstrukcija od strane HEP-a?

Na ta pitanja Hrvatska elektroprivreda trebala bi da da odgovor.

Ono što je izvjesno jeste da će cjelokupna situacija ostaviti negativne posljedice na finansijsko poslovanje HET-a.

Podsjetimo, zbog havarije na HE „Dubrovnik“ 15 mjeseci ova hidroelektrana  nije radila  što je donijelo velike finansijske gubitke HET-u.