Opština Nevesinje, za ovu godinu, obezbijedila je 300.000 maraka za direktna davanja poljoprivrednicima. Polovinu od tog iznosa plasiraće proizvođačima na osnovu posebnog opštinskog pravilnika, bez obzira da li su gazdinstva registrovana ili ne. Praksa, započeta prošle godine, dala je dobre rezultate.Savo Piljević iz sela Donji Drežanj uzgaja 12 muznih krava. S obzirom na to da živi isključivo od poljoprivrede, nije imao dovljno novca da proširi štalu.

- To sam uradio prošle godine. Dobio sam 1.700 maraka, hvala im što se sjetio neko, prije nije davao niko - izjavio je Piljević.

Osim za dogradnju objekata Opština bespovratnim novcem pomaže nabavku priključne mehanizacije i muzilica, sjemenskog materijala, pčelarstvo, uzgoj ili nabavku junica.

- Ja sam krenuo ne računajući hoću li imati podsticaj. Ovo što je došlo, dobro je došlo - rekao je poljoprivrednik Špiro Petković iz sela Grabovica.

- Mi želimo da se naši ljudi učvrste u saznanju i u odluci da se bave poljoprivredom, da mogu omogućiti život svojoj porodici i sa viškom izići na tržište - izjavio je načelnik Opštine Nevesinje Milenko Avdalović.

Za tržište, duži niz godina, proizvodi i Drago Šiljegović iz sela Pridvorci. Obrađuje stotinu duluma zemlje, a podsticaj je koristio za kupovinu sjemenskog krompira.

- U zadnje vrijeme posadim 60 duluma. Sve što proizvedem to i prodam - rekao je Šiljegović.

U prošloj godini, s manje novca, Opština je pomogla više od 300 poljoprivrednika. Osim direktne pomoći, podstiče i proizvodnju mlijeka.

- Nisam siguran da bi se 30 štala obnovilo da mi nismo pomogli. Nisam siguran da bi se 200 junica podiglo u sopstvenom stadu da mi nismo obezbijedili 40 odsto novca za stočnu hranu. Nisam siguran da bi se obnovila mehanizacija da mi nismo snosili 40 odsto troškova - rekao je Avdalović.

Samo u prošloj godini mljekarama je predato više od 4,7 miliona litara. Za to i druga davanja, Ministarstvo je nevesinjskim poljoprivrednicima isplatilo više od 1,5 miliona maraka.