Optuženi da su za više od 200 osoba izdali lažne diplome
Foto: Pexels | Optuženi da su za više od 200 osoba izdali lažne diplome
SANSKI MOST - Kantonalni sud u Bihaću potvrdio je optužnicu Tužilaštva USK protiv supružnika Šemsudina Habibovića i Maide Cepić Habibović, te Neire Šabić iz Sanskog Mosta, kao i pravnog lica Centar za obrazovanje odraslih osoba "Multilingua" iz Sanskog Mosta.
Njima se na teret stavljaju krivična djela organiziranog kriminala u vezi sa krivotvorenjima službenih isprava i zloupotrebom položaja i ovlaštenja, a sve se tiče izdavanja lažnih diploma. Svi oni su bili odgovorna lica u spornoj ustanovi koja se bavila izdavanjem lažnih diploma. Tužilaštvo USK istragom je utvrdilo da je "Multilingua" za četiri godine svoga rada omogućila da više od 200 osoba iz Bosne i Hercegovine stekne diplome, a da prethodno nisu pohađali nastavu niti su polagali završne ispite ili programe prekvalifikacije.

Nadzorom koji su ranije sproveli inspekcijski timovi Ministarstva obrazovanja, nauke i kulture USK, utvrđeno je kako je ova škola izdavala diplome i za zanimanja za koja nisu imali potrebna odobrenja za izvođenje nastave i obuke. Tako su, na primjer, izdali diplome za automehaničara, kuhara, metalostrugara, šumskog tehničara, vodoinstalatera, zavarivača i mašinskog tehničara programera CNC mašina.

Prema nezvaničnim informacijama, diplome su prodavane po cijeni od 1.500 maraka, te je tom prilikom ostvarena značajna nezakonita korist.

Inače, treba istaći kako je pomenuta ustanova iz Sanskog Mosta bila u centru afere "Diploma" od prije šest godina, koja je imala snažan odjek u Bosni i Hercegovini, ali i van njenih granica. Tada je "Multilingua" izdala lažnu diplomu novinarki Azri Omerović, koja je istraživala ovu oblast, a ona je za svega 17 dana, bez dana prisustva ijednom času, završila srednju medicinsku školu i to vrlodobrim uspjehom. Medijska afera proizvela je zatvaranje škole i istragu u kojoj su provjeravane stotine izdatih diploma raznih struka.

U sudskom postupku povodom afere "Diploma", Šemsudin Habibović osuđen je na zatvorsku kaznu u trajanju od 13 mjeseci, kao i Senad Pehlivan, koji je bio posrednik u kupovini sporne diplome.

Nejra Šabić je tada osuđena na uslovnu kaznu zatvora od osam mjeseci s rokom provjere od tri godine. Habibović se još nalazi na odsluženju zatvorske kazne, a Tužilaštvo USK je blokiralo imovinu pomenutih supružnika, za koju se smatra da je izgrađena nezakonito ostvarenim novcem.