Optuženi za zelenaštvo i iznudu najavio štajk glađu

Nakon čitanja optužnice, Mišo Petković (43) iz Doboja u banjalučkom Okružnom sudu rekao da "stoji iza krivičnih djela" koja mu stavljaju na teret i da je to uradio, ali da optužnica nije tačna jer nije pominjao djecu te je najavio i štajk glađu.

Optuženi je potvrdio da je radnici sportske kladionice u Banjaluci posudio novac uz zelenašku kamatu te da je natjerao da mu da šifre i ključ kladionice iz koje je odnio cigarete i novac, dok je štrajk glađu najavio jer mu neće biti dozvoljeno da mu u posjete dolazi vanbračna supruga iz razloga što će ona biti svjedok.

Kako je rekao optuženi, jedinoj osobi sa kojom je u kontaktu zbranjeno je da ga posjeti zbog čega će štrajkovati glađu.

"Od danas nemam advokata, a biće kako presudite", rekao je optuženi.

Potom ga je Dragan Uletilović, predsjednik sudskog vijeća upoznao sa zakonom i da uz konsultaciju sa advokatom može da prizna djelo ili da ide na sporazum.

Pojašnjeno mu je da ako želi da otkaže advokata sudu mora poslati pismeno obavještenje, a optuženi je potvrdio da to razumije.

Suđenje je potom  nastavljeno uvodnom riječi tužioca Dijane Kukobat koja je istakla da će dokazati krivicu optuženog.

Takođe i uvodnom riječi odbrane, odnosno advokata Aleksandra Jokića koji je istakao da će dokazi tužilaštva pokazati da se događaj nije desio kako piše u optužnici i da se sve zasniva na izjavi jednog svjedoka.

Inače optužnica ga tereti da je R.V. koja je radila u sportskoj kladionici u banjalučkoj  ulici Carice Milice u septembru lani   pozajmio  350 KM uz uslov da mu na ime kamate vrati još toliko, a zatim je prijeteći njoj i djetetu natjerao da mu da šifru i ključ kladionice.

Iz kladionice je kako se navodi odnio novac i cigarete vrijedne 11.679 KM.

Dodaje se da je prethodno mjesecima dolazio u kladionicu koja se i nalazi u zgradi gdje živi te je stekao povjerenje radnice i saznao da je ona u veoma teškoj materijalnoj situaciji što je iskoristio.

Prema optužnici radnicu je prijeteći njoj i djetetu naveo  da uđe u njegovo vozilo te je vozao po Banjaluci prijeteći joj pištoljem koji je stavljao i između njenih nogu.

Navodi se da je prijetio da će ubiti i nju i dijete ako mu ne da ključ od kladionice i šifre za alarm i sef , te objasni način djelovanja a ona mu je zbog straha za svoj i život  djeteta  dala šifru i  ključ od kladionice te objasnila način djelovanja.

Optuženi je joj je kako se navodi, naredio da čuva stražu i dao telefon, a kada je pokušala da pobjegne zaprijetio je da će je ubiti pa se vratila.

Petković je zatim maskiran i s rukavicama na rukama otključao kladionicu, deaktivirao alarm i otvorio sef te uzeo novac i cigare a njoj zaprijetio da će ubiti nju i sina , ako bilo šta kaže policiji.

Optuženi je višestruko osuđivan i robijao je zbog ubistva i silovanja, krađe i razbojništava.

Okružni sud Doboj ga je osudio na 20 godina zatvora zbog silovanja, ubistva i razbojništva, a nakon što je tokom slobodnog vikenda pobjegao u Srbiju počinio je novo ubistvo u Novom Sadu za šta je dobio 15 godina zatvora.