BANjALUKA - Troje inspektora Poreske uprave Republike Srpske, koji su uhapšeni u akciji "Afrodita" optuženi su da su počinili krivična djela trgovina uticajem i primanje mita.

Oni su "pali" zbog sumnje da su od vlasnika salona ljepote u Banjaluci uzeli 5.000 KM mita da bi smanjili kaznu . Na optuženičkoj klupi su inspektor Igor Grahovac zbog krivičnog djela trgovina uticajem i viši inspektori Snežana Dragičević-Mitrović i Dragoslav Tubić zbog krivičnog djela primanje mita.

Optužnicu je podiglo Republičko tužilaštvo, a potvrdio Okružni sud u Banjaluci.

Optuženi su krivična djela počinili od 7. novembra do 6. decembra 2023. godine na području Banjaluke nakon kontrole salona ljepote. Poresku kontrolu oštećene J.G., vlasnice salona ljepote u Banjaluci obavili su inspektori Snežana Dragičević-Mitrović i Dragoslav Tubić 7. novembra lani.

Tada je utvrđeno da postoje dokazi o imovini, obavezama ili izdacima koji se ne mogu objasniti prijavljenim prihodima koje poreski obveznik ima na raspolaganju.

Grahovca optužnica tereti da je nakon razgovora sa vlasnicom salona ljepote J.G., i njenim suprugom G.G.. posredovao kod “kolega” da ne unose u zapisnik obaveze i dokaze iz postupka provjere prijavljivanja i plaćanja poreskih obaveza.
Snežanu Dragičević-Mitrović i Tubića terete da su od G. G i njegove supruge J. G., prvo tražili 6.000 KM, a potom iznos spustili na 5.000 KM, da u okviru svojih službenih ovlaštenja ne izvrše službenu radnju.

Kako stoji u optužnici G.G je, u jutarnjim satima 6. decembra 2023. godine na unaprijed ugovorenom sastanku u kafe baru gdje su bili Dragičević-Mitrović i Tubić, na stolu za kojim su sjedili između rokovnika spustio bijelu kovertu u kojoj se nalazio prethodno zahtijevani novac u iznosu od 5.000 KM u unaprijed pripremljenim novčanicama, obilježenim po apoenima i serijskim brojevima.

- Nakon završenog sastanka Dragičević-Mitrović je sa stola uzela bijelu kovertu sa novcem i rokovnicima, a potom su zajedno napustili objekat kada su im prišli pripadnici MUP-a Republike Srpske i uhapsili ih-precizirano je u optužnici

Nakon hapšenja pomenutih inspektora u akciji "Afrodita" 6. decembra lani Okružno sud u Banjaluci svima je dva dana kasnije odredio pritvor od mjesec dana. Trenutno se brane sa slobode.