U Trebinju danas boravi Prva dijabetološka ordinacija na točkovima, u kojoj su građani mogli besplatno da provjere nivo šećera u krvi i čuju osnovne savjete o dijabetesu, a od 1.000 pregleda u četiri grada BiH otkriveno je novih 30 dijabetičara.



Vođa projekta "Prva dijabetološka ordinacija na točkovima" Nina Erbez istakla je da dijabetes sve češće pogađa ljude od 30. do 40. godine koji, zbog stresnog načina života, neredovne ishrane, porodičnih ili poslovnih obaveza, ne stižu da kontrolišu vrijednosti šećera u krvi.
Ona je istakla da se ova bolest otkriva u poodmakloj fazi jer se godinama ili mjesecima zanemaruju njeni osnovni simptomi.
"Trebinje je četvrti grad koji smo do sada posjetili u BiH. Imali smo oko 1.000 pregleda i, nažalost, oko 30 novootkrivenih dijabetičara, među kojima je najviše djece, mladih i ljudi srednjih godina", kaže Erbezova.
Ona je podsjetila da su simptome koji mogu ukazati na povišen nivo šećera u krvi - učestalo mokrenje, pojačana žeđ, noćna glad, svrab, suvoća, kod žena češće vaginalne infekcije, nagli gubitak težine.
"Sve su to simptomi koje čovjek pripiše nedostatku sna, umoru, stresu, ali, ipak, treba preventivno otići i provjeriti vrijednosti šećera", navela je Erbezova.

Načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti grada Trebinja Zoran Milošević rekao je da je gradska vlast podržala ovu akciju, smatrajući da je od velike koristi obezbijediti građanima da saznaju nešto više o dijabetesu i prevenciji ove bolesti.
U Prvoj dijabetološkoj ordinaciji na točkovima, koja će biti otvorena do 18.00 časova, stručno osoblje besplatno mjeri nivo šećera u krvi, edukuje građane o pravilnom načinu mjerenja, ukazuje na važnost ranog otkrivanja i kontroliše aparate za mjerenje.
SRNA