IMG_4687_resized_20230629_091023542.JPG (259 KB)

U trebinjskoj Narodnoj biblioteci Trebinje večeras je priređeno književno veče pisca Vladimira Kecmanovića u okviru kojeg je promovisan i njegov novi roman "Kad đavoli polete".

"Ovdje je riječ u pravom smislu o borbi protiv političke korektnosti koja je dovedena do idiotizma i koja će na Zapadu, odakle je i potekla, da dovede do eksplozije nezadovoljstva", rekao je Kecmanović.

On je dodao da je prvobitan impuls za ovu knjigu bila navala borbe koja je stigla iz Holivuda protiv heteroseksualnog zlostavljanja, dok se homoseksualno zlostavljanje prećuti.

Načelnik Odjeljenja za kulturu u gradskoj upravi Trebinja Slađana Skočajić rekla je da Narodna biblioteka radi na tome da se građani Trebinja okupljaju oko dobre književne riječi i referentnih književnika.

"Sada je i ponuda koja nam dolazi takva. Ovo je jedina oblast u kojoj Gradska uprava više prilika daje za provjerena i velika imena", rekla je Skočajićeva i dodala da je Kecmanović jedan od najčitanijih pisaca trebinjske biblioteke, zbog čega je i odabran za promociju.

Kecmanović je objavio i romane "Sadržaj šupljine", "Poslednja šansa", "Feliks", "Top je bio vreo", "Sibir", "Kainov ožiljak", "Osama" i "Nemanjići".

Autor je i zbirki pripovjedaka "Zidovi koji se ruše" i "Kao u sobi sa ogledalima", kao i biografskoeseističkih knjiga "Das ist Princip" i "Dva krsta i jedna krv". Sa istoričarem Predragom Markovićem napisao je knjigu "Tito - pogovor".

IMG_4679_resized_20230629_090937925.JPG (422 KB)

Koscenarista je filmova "Neprijatelj" i "Top je bio vreo", koji se sniman po motivima njegovog romana.

Zajedno sa Draganom Bjelogrlićem, Dejanom Stojiljkovićem i Danicom Pajović pisao je scenario za srpsku seriju "Senke nad Balkanom". Kreator je i koscenarista igrane serije "Žigosani".

Vladimir Kecmanović dobitnik je brojnih nagrada i priznanja za književni rad, a neke od njih su - "Ivo Andrić" za najbolju jugoslovensku kratku priču, "Branko Ćopić" za roman "Feliks", "Borislav Pekić" za sinopsis romana "Top je bio vreo" i brojnih drugih.