Centar za održivi razvoj i ekologiju iz Trebinja danas je u Dučićevoj ulici organizovao potpisivanje peticije za zaštitu Orjena i formiranje nacionalnog parka na ovom planinskom masivu.Izvršni direktor Centra za održivi razvoj i ekologiju Aleksandar Vukanović rekao je da je Orjen izrazito bogat biljnim i životinjskim svijetom, a nedovoljno istražen.
"Proglašavanjem Orjena nacionalnim parkom spriječila bi se izgradnja vikend naselja i drugih objekata, a prostor, jedinstven u ovom dijelu Republike Srpske, adekvatno zaštitio", naveo je on.
Predsjednik Planinarskog društva "Vučji zub" Igor Škero ističe da ljubitelji ljepota najviše planine primorskih Dinarida sa velikim nestrpljenjem očekuju da Vlada Republike Srpske proglasi područje Orjena nacionalnim parkom.
"Prema našim saznanjima, Vlada Republike Srpske planira da donese takvu odluku. Orjen po mnogo čemu to zaslužuje da bude zaštićeno područje, jer na ovom prostoru se nalaze brojne endemske vrste biljnog i životinjskog svijeta", istakao je Škero.

Peticiju za zaštitu Orjena potpisalo je više stotina Trebinjaca i turista.
U trebinjskom Kulturnom centru sinoć je otvorena izložba fotografija "Orjen", autora Slavenka Vukasovića iz Trebinja.
SRNA