Šarolika ponuda cvijeća, rukotvorina i drugih poklona sa osmomartovskih štandova i izloga banjalučkih prodavnica mami prolaznike, koji biraju znak pažnje za pripadnice nježnijeg pola, povodom Međunarodnog dana žena, koji se danas obilježava širom svijeta.

Osmomartovska euforija, koja je tržnim centrima, cvjećarama, parfimerijama zavlada još s početka mjeseca, danas je dostigla svoj vrhunac. Došao je dan kada muškarci imaju “pune ruke posla”, cvjećari zarađuju koju marku više, a žene, kćerke, sestre i majke dobijaju posebnu pažnju.

U cvjećarama, koje su najposjećenije ovih dana, kažu da najviše prodaju ruže, orhideje i karanfile. Ako je suditi prema riječima trgovaca, cvjećare najviše posjećuju mlađi muškarci, koji uglavnom kupuju crvene ruže i orhideje, mada nije rijetkost da ovih dana i oni malo stariji obraduju svoje ljepše polovine buketima crvenih i bijelih ruža.

U cvjećari “Kamelija” ističu da tokom cijele godine imaju posla, ali da je ovaj period poseban, kada kupci uglavnom i ne pitaju za cijenu.

- Unazad nekoliko dana u našim cvjećarama vlada velika gužva, jer cvijeće ovim povodom kupuju i vaspitačicama i učiteljicama. Strahujući da se sve ne rasproda na Dan žena mnoge, mušterije su svoje bukete naručivale i sedam dana ranije - kazala je radnica Dragana Kuzmić, ističući da se kriza ovih dana uopšte ne osjeti.

Dodala je da ruža u njihovim cvjećarama košta pet maraka, kao i prošle godine u ovo doba, dok je za jedan tulipan potrebno izdvojiti 2,5 marke, a karanfil 1,5 KM.

Ništa manje ovih dana nisu zadovoljni ni u cvjećari “Ivančica”, gdje je gužva od ranog jutra.

- Cvijeće kupuju i veliki i mali. Neki u rukama iznose i po dva-tri buketa, uglavnom najviše pazare “pepito” bukete od 25 maraka - kazala je radnica u ovoj cvjećari.

Na živopisne cvjetove i ljubav sve miriše i na Trgu Krajine i u parku “Petar Kočić”, gdje je postavljeno dvadesetak tezgi na kojima je ponuđena razna roba, od tekstila preko posuđa do ukrasnih figura i nakita.

- Pored igračaka i plišanih srca sa različitim natpisima, koja se najčešće traže za 8. mart, u ponudi imamo nakit i razne ukrase - kazala je Banjalučanka Jasna M.

I ove godine mjesto za svoje suvenire u centru grada našla je i Marija L., koja kaže da godinama posebno izrađuje i komade za dame.

- Cijene ukrasa, naušnica, ogrlica, prstenja i drugih sitnica koje izrađujem prilagođene su za svačiji džep, jer je finansijska situacija većine građana teška. Cijene se kreću od pet do 20 KM - kazala je Marija.

U odnosu na Valentinovo, za Dan žena, prema njenim riječima, ima više posla, jer tada poklone kupuju i bakama, tetkama, sestrama i drugim pripadnicama ljepšeg pola.

Ugostitelji

Ugostitelji, koji su za proslavu Dana žena pripremili bogat program, ističu da je interesovanje veliko te da im telefoni zvone još od polovine prošlog mjeseca. U mnogim lokalima kažu da se 8. mart ove godine slavi četiri dana, krenuvši od sinoć, te da je ulaz slobodan.