Opasnost od virusa korona nadvila se nad cijelim svijetom i nije zaobišla ni Republiku Srpsku, Trebinje, Hercegovinu. Na sreću, za sada, nije potvrđen ni jedan slučaj u istočnoj Hercegovini. Nadaćemo se da će ostati tako.

Ovih dana oni koji su pozvani da nalaze rješenje da zaštite narod Trebinja i Hercegovine uvode različite mjere. Krenuli su sa blažim, ali pošto dio stanovništva nije shvatio ozbiljnost situacije mjere postaju ozbiljnije.

Republički Štab za vanredne situacije uvodi mjere na nivou Republike Srpske , a trebinjski Štab , poštujući te, ima i neke svoje načine kako bi pokušali svi zajedno da zaštite ovaj dio Srpske.

Danima su osobe koje bi trebalo da budu u samoizolaciji pozivane da poštuju te preporuke. Četranest dana nije mnogo za samoizolaciju, a za zaštitu stanovnika je od velike važnosti.

Bilo je, i to ne malo onih, posebno mlađih koji tu mjeru i preporuku nisu poštovali.

I, kao jedan od načina, u situaciji kakva jeste, Štab za vanredne situacije grada Trebinja, odlučio je da objavi spisak osoba u samoizolaciji kako bi ostatak stanovništva znao ko tu mjeru poštuje, a ko ne.

Većina stanovnika Trebinja pozdravila je takvu odluku svjesni činjenice da neodgovornost pojedinaca može biti pogubna za cijeli grad, regiju.

Bilo je onih koji su se pozivali na zakon, zaštitu ličnih podataka.

Reagovala je i ministarka za lokalnu upravu i samoupravu, Agencija za zaštitu ličnih podataka...

A, putem društvenih mreža oglasio se i Trebinjac Nikola Čihorić koji radi i živi u Bernu.NIKOLA-CIHORIC.jpg

"Održao je lekciju" nadležnima u Trebinju za tu odluku, ali i medijima učeći nas šta je , kako napisa, žurnalizam.pismo.jpg

Da li je zakonski ili ne objaviti imena osoba u samoizolaciji...

U Srpskoj je na snazi vanredna situacija, a od subote se najavljuje i vanredno stanje. Policijski čas uveliko je uveden. Ništa nije onako kako je bilo u normalnim okolnostima.

Objaviti imena osoba u samoizolaciji u ovakvoj situaciji nije zločin, nego pokušaj da se spasi narod, pa čak i ako se kosi sa zakonskim propisima. Jer- život stanovnika je sada, ipak, na prvom mjestu.

Ne pravdamo odluku gradskog Štaba, ali smo svjesni da je to bio samo jedan od načina da se urazume nerazumni.

Trebinjac Nikola Čihorić se našao posebno „pogođen“ ovom odlukom. Mi ga pozivamo da ponudi rješenje i spasi i zaštiti stanovnike Trebinja.

Rado će svi ovdje prihvatiti ponuđeno rješenje i primijeniti ga u praksi.

Takođe, kad čujemo zamisao našeg zemljaka iz Berna i spasimo se zahvaljujući njegovoj ideji, stavićemo mu oreol i dodijeliti priznanje.

Ako rješenje za ovu situaciju imate gospodine Čihoriću saopštite ga i zaštite nas sve u Trebinju i Hercegovini.

Nećemo sudjelovati, ali ćemo učestvovati u svemu u čemu budemo mogli kako bi se ta vaša ideja realizovala. Pisaćemo o vama kao heroju grada, regije, Republike.

Ako nemate rješenje- ćutite makar.