TREBINJE │ Odbornici Skupštine grada u poslijepodnevnom nastavku 9. redovne sjednice usvojili su odluku o osnivanju nove gradske ustanove „Ekologija i bezbjednost“ Trebinje.


Nova javna ustanova biće nadležna za poslove brige o bilju na javnim zelenim površinama i problematiku zaštite životne sredine, a kako je rečeno – dio je i programa zbrinjavanja nasljeđenog viška radnika u gradskoj administraciji.
Danas usvojenim izmjenama i dopunama odluke o komunalnim taksama – uz dnevnu taksu za muziku uživo unutar i van ugostiteljskih objekata, u iznosu od 20 odnosno 50 KM, uvedena je i taksa na organizovanje masovnih skupova – svadbi i koncerata, koju će ugostitelji plaćati u iznosu od 500 KM dnevno. U istoj odluci povećena je i tarifa komunalne takse za vlasnike kladionica, lutrije i igara na sreću sa dosadašnjih 2.000 na 5.000 KM.
Usvojena je i nova odluka o načinu, organizaciji i uslovima obavljanja taksi prevoza na području grada, koja između ostalog podrazumijeva uvođenje oznake za taksi vozila za efikasniju kontrolu plaćanja takse, ali i obavezu obračuna usluge prevoza taksimetrom.
Novom odlukom o snabdijevanju vodom, odvodnji i prečišćavanju otpadnih voda omogućeno je da se potrošačima u stambenim zgradama, ukoliko su registrovali etažne zajednice stanara, ubuduće potrošnja vode obračunava pojedinačno a fakture ispostavljaju vlasnicima stanova.
Usvojen je i izvještaj o radu Agrarnog fonda grada Trebinja, u kojem je zaključeno da je nova ustanova za nepunih šest mjeseci od osnivanja pokrenula značajne projekte i aktivnosti podrške poljoprivrednim proizvođačima – od dodjele grantova za nabavku radnih mašina, kultivisanje zapuštenog zemljišta i subvencionisanje troškova rada sistema za navodnjavanje, preko niza promotivnih i edukativnih programa, do direktnog povezivanja sa velikim trgovinskim lancima i otvaranja „Hecegovačke kuće“ za plasman domaćih proizvoda, koja je već do sada prihodovala oko 40.000 KM.
Novi zamah razvoju argara očekuje se i od hladnjača čija se montaža uskoro uslijediti u Petrovom polju, Lastvi i Mosku, a koje će pored otkupa aktuelnih viškova, u narednim fazama projekta raditi i na organizovanju planske i namjenske proizvodnje i otkupa povrća i voća.
Radio Trebinje