Srn2023-10-19_164257_1.jpg (435 KB)

U osnovnim školama u Bileći "Petar Drugi Petrović Njegoš" i "Sveti Sava" danas su održana predavanja i obuka za učenike koji žele da budu članovi školske saobraćajne patrole, čiji je cilj povećanje bezbjednosti učenika u saobraćaju.

Predavanje i praktičnu obuku za učenike održali su pripadnici Policijske stanice Bileća i Auto-moto saveza Republike Srpske uz prisustvu nastavnika, a nakon toga će učenici uskoro imati i polaganje ispita da bi postali članovi te patrole.

Pomoćnik komandira Policijske stanice Bileća Dejan Stolica rekao je da djeca svaki dan učestvuju u saobraćaju i da je bitno da budu bezbjedna i što bolje poučena pravilima i ispravnom kretanju u saobraćaju, prelasku pješačkih prelaza i ulica, posebno u blizini škola.

"Formiranje školskih saobraćajnih patrola još je jedan način da se učvrsti znanje djece o osnovnim saobraćajnim pravilima. Takođe su danas učenici praktičnim radom, uz pratnju policajaca, ukazali vozačima na potrebu veće pažnje u saobraćaju tokom trajanja školske godine", izjavio je Stolica novinarima.

Direktor Osnovne škole "Petar Drugi Petrović Njegoš" Miodrag Parežanin napomenuo je su školske saobraćajne patrole samo jedna od aktivnosti za učenike koju realizuju u toj oblasti, uz pomoć Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, policije i Auto-moto saveza Republike Srpske.

On je dodao da učenici učestvuju i na literarnim i likovnim konkursima i takmičenjima iz te oblasti.

"Školske saobraćajne patrole su značajne jer će se djeca tako naučiti osnovama saobraćajne kulture, a njeni članovi mogu uz prisustvo policajaca da učestvuju u raznim aktivnostima i da pomognu i drugoj djeci i pouče ih pravilnom učešću u saobraćaju", naveo je Parežanin.

U obuci i predavanjima učestvovali su učenici od šestog do devetog razreda, a svaka škola će imati po jednu školsku saobraćajnu patrolu.

Istaknuto je i da postoji interesovanje djece da budu dio tih patrole, kao i da ima pozitivnih rezultata tih aktivnosti jer mogu dosta da nauče, što utiče i na povećanje njihove bezbjednosti u saobraćaju.

Srn2023-10-19_164257_3.jpg (405 KB)