Učenik osmog razreda Osnovne škole „Vuk Karadžić“ Spasoje Kukurić osvojio je prva mjesta na republičkim takmičenjima iz fizike i matematike, dok je Nika Kulušić osvojila treće mjesto iz hemije.


Prema riječima direktora ove škole Dragana Mrdića, Spasoje Kukurić je podjelio prvo mjesto iz fizike sa učenicom iz Nevesinja.


“To su naši najbolji učenici i to je dokaz da imamo talentovane učenike kao i vrijedne nastavnike koji ne štede trud, rad i znanje koje prenose na đake i zajedno postižu ovakve rezultate. Ovo će nam biti stimulans da stvaramo još bolje uslove za napredovanje učenika, da još bolje opremimo kabinete potrebnim sredstvima”, kaže direktor Mrdić.


Dobroslav Slijepčević, nastavnik fizike kaže da je na opštinsko takmičenje iz fizike poslato deset učenika od kojih se za reginolno kvalifikovalo osam.


“Na regionalnom smo osvojili šest diploma. Nikad više talenata nije bilo od kada ja radim u školi. Što se tiče republičkog takmičenja, to je bio veoma zapažen nastup. U osmom razredu smo osvojili prvo i trinaesto a u devetom razredu deveto mjesto. Puno vježbanja mi posvećujemo ovim vježbanjima mimo redovnih časova. Već na regionalnom takmičenju budu zadaci koji su u rangu zadataka na fakultetima. To je zaista naporan rad koji je trajao i vikendima i za vrijeme raspusta”, kaže nastavnik Slijepčević.


Spasoje Kukurić kaže da su već na opštinskom bili teški zadaci i iz fizike i iz matematike, zato je morao uložiti ogroman rad i trud.


“Ostalo mi je vremena da učim i ostale predmete ali su drugi nastavnici zaista izlazili u susret jer su znali koliko mi je ovo važno”, kazao je on.


Nastavnik matematike i informatike Bojana Crnogorčić je istakla da je Spasoje istim žarom se trudio da osvoji dobar rezultat i iz matematike.


“Presrećna sam što sam u okruženju ovih učenika koji se ‘igraju’ sa zadacima, trude se i vrijedno rade dok mnogi njihovi vršnjaci provode vrijeme na internetu”, kaže ona.


Zorica Vulić, nastavnik hemije kaže da je veoma ponosna na ostvareni uspijeh na takmičenjima.


“Tri učenika su prošla opštinsko takmičenje, na regionalnom su osvojili prva dva mjesta sa 85 odsto. Dvije učenice su se plasirale na republičko takmičenje i Nika Kulušić je osvojila treće dok je Maja Janković osvojila šesto mjesto. Zaista sam prezadovoljna njihovim pokazanim znanjem”, kaže nastavnica Vulić.


Za Niku Kulušić ovo je veoma interesantno takmičenje jer je konkurencija bila velika.


“Pripremali smo se od kada smo saznali da će ponovo da se uvede takmičenje. Pored ljubavi i talenta, nastavnica nam je pomogla stručnim objašnjenjima i pristupom, dolazili smo na njene časove i kada je bila u drugim razredima. Stalno je bila tu za nas i to nam je od izuzetne pomoći. Sav trud i rad se isplatio. Stekla sam prijatelje, razmjenila brojeve telefona. Put je bio naporan ali je sve na kraju ispalo kako treba”, kaže Kulušić.


Na Republičko takmičenje iz fizike plasirali su se i Milica Makitan i Isidora Gambelić, iz Srpskog jezika Doroteja Radanović, iz Francuskog Tina Milivojević i Ivona Ponjarac.


Od Osnovne škole „Vuk Karadžić“ Spasoje Kukurić će biti nagrađen besplatnom ekskurzijom u Srbiju dok će ostalim plasiranim učenicima biti uplaćeno pola ekskurzije.


RT