Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije rekao je da Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti onako formulisan ne zaslužuje da bude razmatran u Skupštini Crne Gore, te pozvao poslanike da glasaju protiv ovog akta koji je u funkciji politički nedopustivih pritisaka na Srpsku pravoslavnu crkvu /SPC/.Mitropolit Amfilohije je uputio pismo poslanicima Demokratske partije socijalista /DPS/, Socijaldemokratske partije /SDP/, Socijaldemokrata /SD/, Bošnjačke stranke /BS/, Hrvatske građanske inicijative /HGI/, Force i Liberalne partije /LP/, piše "Dan".amfilohije-crkva.jpg

Isto pismo dostavljeno je i predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću, premijeru Dušku Markoviću, te ministrima pravde Zoranu Pažinu i ministru ljudskih i manjinskih prava Mehmedu Zenki.

- Obraćamo vam se ovoga puta i lično sa nadom da nećete podržati taj prijedlog zakona koji grubo diskriminiše pravoslavnu Mitropoliju crnogorsko-primorsku i druge eparhije Srpske patrijaršije u Crnoj Gori, koje je prije osam vijekova osnovao Sveti Sava, prvi arhiepiskop srpski - rekao je mitropolit Amfilohije.

Mitropolit crnogorsko-primorski je istakao da SPC ne traži nikakve privilegije i da nije protiv pripreme i donošenja novog zakona.

- Budući zakon se mora pripremiti u aktivnom i odgovornom dijalogu Vlade sa crkvama, vjerskim zajednicama i pravnim stručnjacima, u skladu sa obavezujućim normama međunarodnog prava i Ustava Crne Gore - naglasio je mitropolit u pismu.

On je podsjetio da su pri izradi predloženog zakona izostali istinski dijalog i neophodno usklađivanje sa Ustavom i međunarodnim standardima.

- Ne smijemo ovom prilikom izostaviti činjenicu da će se ovaj zakon, prije i iznad svega, odnositi na našu crkvu, što su jasno saopštili i najviši državni funkcioneri, budući da je Vlada Crne Gore 2011. i 2012. godine zaključila temeljne ugovore sa Rimokatoličkom crkvom, Islamskom i Jevrejskom zajednicom - rekao je Amfilohije.

Napomenuvši da je SPC obavijestila Vladu da želi da i sa njom bude zaključen temeljni ugovor sa istim obimom prava i obaveza, vladika Amfilohije je istakao da vlast nije iskazala spremnost i dobru volju.

Zakonodavni odbor Skupštine Crne Gore juče je podržao Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica.

Iz SPC ranije je saopšteno da Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti predstavlja osnov da država otme crkvenu imovinu i da će se taj akt odnositi na više od 650 svetinja, uključujući i manastir Ostrog.

Podsjetimo, od naeg izvora saznajemo da postoji mogućnost da se ipak postignu neki dogovori, ali tek nakon što Zakon bude usvojen...Koliko će tada biti šansi za razgovor i dogovor brzo će se i saznati.

Svakako, crnogorski poslanici, oni koji pripadaju vladajućoj koaliciji, ovih dana ispisuju jednu novu stranicu istorije ove države na koju njihovi potomci neće biti ponosni.

Sutra bi trebalo da stave pečat na tu stranicu glasavši za Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti. Možda se do sutra urazume..mada...šanse su minimalne.