BANjALUKA - Republika Srpska neće prihvatiti ni jednu odluku lažnog visokog predstavnika, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Poručio je da Kristijan Šmit nije legalan.

- Baš danas kad Srbi obilježavaju veliko stradanje, Šmit je najavio konferenciju za novinare da kao donese neku odluku - naveo je Dodik.

Ponovio je da Srpska neće prihvatiti nikakve “kazne”. Poručio je da je Republika Srpska država, svidjelo se to nekome ili ne.

- Žele da nam oduzmu imovinu, a ako nemamo imovinu mi smo prazna ljuštura. Zato ćemo je braniti i nećemo prihvatiti odluke koje su protiv Republike Srpske. Mi nismo spremni da pognemo glavu, Srpska nijednu odluku lažnog visokog predstavnika neće priznati. Republika Srpska je stvorena i branjena voljom svog naroda - naveo je Dodik na obilježavanju 31 godine od stradanja Srba u Podrinju.

Rekao je da će stranci danas trajno podijeliti BiH, te istakao da je san slobodna Srpske, a ne zablude u BiH.

Naglasio je da stranci i Sarajevo pripremaju završnu fazu oduzimanja imovine Republici Srpskoj, te naveo da ako nema imovine, nema ni Republike Srpske.

- Mi znamo kako ćemo je odbraniti. Nikakve odluke nećemo prihvatiti, ni Ustavnog suda ni neimenovanog visokog predstavnika - kaže Dodik.

Cvijanović: Šmit glavna prepreka unutrašnjem dijalogu i evropskom putu BiH

Srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović poručila je da je Kristijan Šmit glavna prepreka unutrašnjem dijalogu i daljem kretanju BiH ka Evropskoj uniji.

- Na izabranim predstavnicima naroda je da taj proces dovedu do kraja, za šta postoji puna opredijeljenost Republike Srpske, a na Šmitu je samo to da ode iz BiH - naglasila je Cvijanovićeva u intervjuu Srni.

Na pitanje da prokomentariše današnji medijski istup Šmita, Cvijanovićeva je rekla da, nažalost, ovakvi njegovi potezi udaljavaju BiH od tog puta, jer derogiraju i ometaju suvereno donošenje odluka institucija na svim nivoima vlasti.

Ona je naglasila da je upravo Šmit taj koji svojim nelegalnim prisustvom urušava vladavinu prava u BiH zbog koje, tobože, donosi isto tako nelegalne odluke.

- Sve i da je izabran u skladu sa procedurama, a nije, on nema nadležnost da poništava odluke Narodne skupštine Republike Srpske - naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je ukazala da je upravo Ustavni sud BiH, na čije poštovanje odluka upozorava Šmit, rekao i da visoki predstavnik da bi bio legalan mora da bude verifikovan u Savjetu bezbjednosti UN.

- To znači da su upravo stranci, uključujući i Šmita, prvi koji ne poštuju odluke Ustavnog suda BiH, dok licemjerno pozivaju druge da to rade - konstatovala je Cvijanovićeva.

Špirić: Oglašavanje Šmita još jedno pozorište na otvorenom

Evropski put BiH je u koliziji sa postojanjem institucije visokog predstavnika što je danas potvrdio Kristajan Šmit, privatno lice koje nastoji da odlučuje u ime svih parlamenata u BiH, ocijenio je predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić.

- Današnje oglašavanje Šmita je još jedan igrokaz i pozorište na otvorenom. Njegovim obraćanjem neće se promijeniti ništa što se tiče Republike Srpske, ali hoće unutar BiH i njenog evropskog puta. S obzirom na to da je odlučio da on bira šta će se sprovoditi od 14 prioriteta za pristupanje BiH EU, pozivam ga da sprovede svih 14 i do kraja obesmisli postojanje institucija u BiH - rekao je Špirić.

Košarac: Razni strani Gargameli misle da imaju pravo da rade šta hoće u BiH

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac izjavio je da njemački turista Kristijan Šmit svojim obraćanjima obmanjuje i zamajava javnost u BiH.

- Taj njemački državljanin nema nikakvo pravo da donosi bilo kakve odluke u ime građana Republike Srpske, a pogotovo nema prava da poništava zakone i odluke legalno i legitimno izabranih institucija i predstavnika Republike Srpske. Sve potrebne odluke o ovom pitanju već je donijela Narodna skupština Republike Srpske i te odluke neće biti promijenjene, niti poništene - poručio je Košarac.

On je, između ostalog, rekao da je, prema podacima Agencije za statistiku BiH, ovu zemlju u prošloj godini posjetilo 1.361.324 turista, od čega je bilo 5,3 odsto Nijemaca.

- Zamislite da svaki od tih turista da sebi pravo i slobodu da se proglasi velikim inkvizitorom i vladarom, koji može da nameće zakone i odluke, da za to prima više od 20.000 evra mjesečno i da na ta primanja ne plaća porez. To je, nažalost, tragikomična realnost ove zemlje, u kojoj razni strani Gargameli, kao u crtanom filmu, misle da imaju pravo da rade šta hoće i da svojim čarobnim štapićima rješavaju ozbiljne i nagomilane probleme u ovoj zemlji - rekao je Košarac.

Mazalica: Nepostojeće odluke nepostojećeg visokog predstavnika

Zamjenik predsjednika kluba SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđan Mazalica rekao je da se neće primjenjivati odluke Kristijana Šmita, koji je danas saopštio da stavlja van snage odluke Narodne skupštine o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH.

- Te odluke nećemo objaviti u Službenom glasniku i naravno da ćemo primjenjivati odluke Narodne skupštine koje smo donijeli, odnosno Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH - rekao je Mazalica.

On je ukazao i na zaključke sa sjednice Narodne skupštine u kojima se govori o zaštiti pojedinaca koji budu poštovali zakone Republike Srpske i dodao da je Šmit krenuo putem na kojem ne može izgurati do kraja ono što je naumio.

- Odluke Narodne skupštine neće i ne može poništiti. One će ostati na snazi. Svako njegovo uplitanje u rad institucija koje treba da obezbijede mir i red u zemlji može se okrenuti protiv njega. Na kraju balade on će biti samo tužni čikica koji je samo puno pričao, pokušao nešto da uradi i nije uspio u svom naumu - naveo je Mazalica.

Mazalica je zaključio da će se sve završiti propašću autoriteta OHR-a, odnosno nepostojećeg visokog predstavnika u BiH.

Kovačević: Srpska ostaje potpuno odlučna, Šmit nije visoki predstavnik

Republika Srpska ostaje potpuno odlučna na putu zaštite Dejtonskog sporazuma, ustavnog poretka i ustavne pozicije Srpske u dejtonskoj BiH i to nikakva odluka lažnih predstavnika ne može da promijeni, rekao je delegat Kluba srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević.

- Srpska poziva na dijalog ključne faktore u BiH jer svi moramo biti svjesni da samo unutrašnjim dogovorom i konsenzusom možemo pronaći način za opstanak BiH ukoliko volja za opstanak uopšte više postoji - rekao je Kovačević.

Šulić: Šmit potvrdio da ne zna šta radi

Član Glavnog odbora SNSD-a Denis Šulić rekao je za ATV da je Kristijan Šmit svojom najnovijom odlukom pokazao još jednom da ne zna šta radi.

- Gospodin Šmit je za Republiku Srpsku bio i ostao samo turista bez odluke Savjeta bezjbednosti i bez procedure po kojoj se bira visoki predtsavnik, Šmit to ne može biti - bar za vlast Republike Srpske.

Kako kaže Šulić, u Srpskoj, nažalost, postoje opozicione političke organizacije koje priznaju Šmita što nije dobro za Republiku Srpsku.

Nešić: Srbi brane suverenitet BiH od protektora i stranog uticaja

Lider DNS-a Nenad Nešić rekao je za Srnu da je BiH zemlja u kojoj prestaje svaka logika i da je došla u paradoksalnu situaciju u kojoj Srbi iz Republike Srpske, koje optužuju da ruše BiH, brane suverenitet i nezavisnost BiH od protektora i stranog uplitanja.

- Građanin Njemačke Kristijan Šmit biće visoki predstavnik kada bude izabran rezolucijom Savjeta bezbjednosti UN, jer je tako propisao Aneks 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma i sve sa čime on ovdje maše je suprotno tom aneksu i ima snagu kao kad vam dođe tetka iz Njemačke i umjesto poklona donese nekakve zakone - ocijenio je Nešić, koji je i ministar bezbjednosti u Savjetu ministara.

Nešić napominje da se nada da će oni kojima Šmit služi tokom ljeta ohladiti svoje glave i shvatiti da istorija kaže da stranci ovoj zemlji nikad ništa dobro nisu donijeli.

- Našu zemlju mogu uređivati samo oni koje je narod birao, a to su poslanici Narodne skupštine Republike Srpske, poštujući Dejtonski mirovni sporazum, a ne kojekakvi turisti što gospodin Šmit i jeste u BiH - naglasio je Nešić.

Nešić je dodao da može da mu poruči da se kod nas kaže: “Gost je gost, ali svakog gosta tri dana dosta”.

- Gospodine Šmit idite tamo odakle ste i došli - zaključio je Nešić.

Njemački državljanin Kristijan Šmit, koji se predstavlja kao visoki predstavnik u BiH, rekao je da je “odlučio da neće stupiti na snagu zakon kojim se ukida obaveza ukidanja odluka visokog predstavnika u Službenom glasniku Republike Srpske i Zakon o nesprovođenju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji Republike Srpske”.

On je dodao da će izmijeniti i Krivični zakon BiH tako što će se radnje kojima se, kako kaže, narušava ustavni poredak BiH tretirati kao krivično djelo.

Banjac: Šmit mora znati da ovo nije Drugi svjetski rat

Predsjednik Narodne partije Srpske (NPS) Darko Banjac rekao je za Srnu da Kristijan Šmit grubo krši međunarodno pravo s obzirom da ga nije imenovao Savjet bezbjednosti UN i da se u Srpskoj neće sprovoditi njegove odluke, kao što je današnja kada je saopštio da stavlja van snage odluke Narodne skupštine o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH.

- Kristijan Šmit je licemjer koji je došao iz Njemačke jer nije izabran u skladu s pravom i zakonom - rekao je Banjaac.

On je naveo da je Ustavni sud BiH bez prisustva sudije iz Republike Srpske mijenjao pravilnik, što nije smio niti je to mogao.

Banjac je rekao da će se Republika Srpska boriti protiv toga i dodao da odluke, koje je saopštio Kristijan Šmit, ne važe za Republiku Srpsku.

- One nisu validne, ne vrijede ništa. Meni je žao Šmita zato što pokazuje te osobine koje je nekada imao njegov narod u Drugom svjetskom ratu. Mora da zna da ovo nije Drugi svjetski rat, mora da zna da je ovo slobodna zemlja i da ćemo se boriti protiv svakog urušavanja ustavnog poretka BiH - istakao je Banjac, koji je i poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

On je dodao da upravo Kristijan Šmit ruši ustavni poredak BiH i Dejtonski mirovni sporazum.

- Lažni visoki predstavnik neka objasni kako se može predstavljati visokim predstavnikom kada ga nije imenovao Savjet bezbjednosti i neka objasni kako je Ustavni sud BiH bez prisustva sudije iz Republike Srpske mijenjao pravila - rekao je Banjac.

On je istakao da je riječ o lakrdiji.

- Samo neka zna da smo mi slobodarski narod. Proći će kao njegovi sunarodnici u Drugom svjetskom ratu - zaključio je Banjac.

Njemački državljanin Kristijan Šmit, koji se predstavlja kao visoki predstavnik u BiH, rekao je da je “odlučio da neće stupiti na snagu zakon kojim se ukida obaveza ukidanja odluka visokog predstavnika u Službenom glasniku Republike Srpske i Zakon o nesprovođenju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji Republike Srpske”.

On je dodao da će izmijeniti i Krivični zakon BiH tako što će se radnje kojima se, kako kaže, narušava ustavni poredak BiH tretirati kao krivično djelo.

Šmitova odluka

Njemački državljanin Kristijan Šmit, koji se predstavlja kao visoki predstavnik u BiH, rekao je da je “odlučio da neće stupiti na snagu zakon kojim se ukida obaveza ukidanja odluka visokog predstavnika u Službenom glasniku Republike Srpske i Zakon o nesprovođenju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji Republike Srpske”.

Šmit je dodao da je on odlučio da će ovi zakoni biti poništeni, odnosno da su zakonodavni postupci njegovom odlukom završeni.

On je dodao da će izmijeniti i Krivični zakon BiH tako što će se radnje kojima se, kako kaže, narušava ustavni poredak BiH tretirati kao krivično djelo.

Šmit je u današnjem obraćanju zaprijetio da su i dalje sve opcije na stolu, kao i bonska ovlaštenja.

Kristijan Šmit nije izabran za visokog predstavnika jer nije dobio saglasnost Savjeta bezbjednosti UN, kako je predviđeno Dejtonskim sporazumom zbog čega ga Republika Srpska ne priznaje.