Automafijaša iz Istočnog Sarajeva, koji je uhapšen i pritvoren zbog sumnje da se može dovesti u vezu s ubistvom sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, ali i teškom krađom, najvjerovatnije je odao jedan od suparnika iz Lukavice, koji je, također, kradljivac automobila, nezvanično saznaje "Avaz".

Nema traga


Ova osoba, koja se sama prijavila da bude svjedok Tužilaštva KS, navodno se čuje na presretnutim razgovorima s Trifkovićem, koji su vođeni nekoliko dana prije stravičnog zločina na Alipašinom Polju. Na ovom snimku osumnjičeni Trifković se raspituje za dijelove Golfa 6, istog tipa koji su kriminalci pokušali ukrasti u C-fazi.

Ovaj razgovor navodno je rezultovao hapšenjem Trifkovića, koji je dan ranije prošao poligrafsko testiranje. Na osnovu iskaza ovog svjedoka, Tužilaštvo i policijske agencije započeli su s provjerama ostalih automafijaša kako bi posložili sve kockice i rasvijetlili ovaj slučaj.


Upitno je, međutim, koliko je iskaz ovog svjedoka validan, s obzirom na njegovu kriminalnu prošlost, ali je doprinio tome da Trifković, kojem ni kuća nije pretresena, bude uhapšen i pritvoren. Čak mu nije uzeta ni parafinska rukavica.

No, bez obzira na iskaze brojnih svjedoka, njih skoro stotinu, istraga Tužilaštva KS tapka u mraku. Direktni izvršioci napada još nisu poznati, niti je pronađeno oružje iz kojeg je pucano, ali ni vozila koja su korištena za bijeg, iako je prošlo već sedam dana.

Istražioci su skidali briseve s automobila i pronađenih čahura u potrazi za tragom DNK. No, ništa nisu pronašli. Iako su od desetina potencijalnih osumnjičenih izuzeli uzorke DNK i napravili njihove profile, nemaju nikakav biološki trag s kojim bi ih mogli uporediti i pronaći eventualna poklapanja.

Rastavljali vozila


Dokaz za to je molba američkom FBI-ju da se uključi u istragu i pomogne bh. policijskim agencijama. Iako u MUP-u KS danonoćno rade na istrazi, nastavljaju s privođenjima, mali je broj svjedoka koji uopšte mogu potvrditi šta se zaista desilo. Među svjedocima su, kako nezvanično saznajemo, i pojedine osobe iz Hercegovine koje se bave rastavljanjem vozila, ali one o izvršiocima ubistava ne znaju ništa.

Zašto se nije pojavio vlasnik Golfa 6


Zanimljivo je da se MUP-u KS još nije javio vlasnik Golfa 6, hrvatskih registarskih tablica, koji su automafijaši pokušali ukrasti.

Sve to,baca sumnju na cijeli slučaj piše avaz.ba.

Čak 80 inspektora radi na istrazi


Kako avaz saznaje ukupno 80 osoba radi na istrazi o ubistvu policajaca. Državna agencija za istrage i zaštitu i MUP RS dali su po 30 inspektora, a MUP KS 20.

Nadležnost za istragu je u rukama MUP-a KS i Tužilaštva KS.


Izvor: Nezavisne novine