U selu Rapti na Bobanima danas je Episkop Zahumsko-Hercegovački i Primorski Dimitrije u sasluženju sveštenstva i monaštva i prisustvu mještana okolnih sela, predstavnika gradske vlasti, osveštao obnovljeni hram Vodviženja Časnog krsta.


Episkop Dimitrije je istakao da je neophodno da vjernici budu dostojni imena Hristova i crkve osveštane i da se kao takvi i ljudi počnu preobražavati i osvećivati u hramu.


„Velika je radost danas kada obnavljamo ovaj hram, koji je stradao u ratu, a vaša zajednica i vaša sloga ga je ponovo izgradila. Ako mi izgubimo onu osnovnu potku krsta, ljubavi prema Bogu, vertikalu i horizontalu, ljubavi prema bližnjem, svi naši hramovi i sve što radimo spoljašnje, biće samo ljuštura, a neće biti punoća “, naveo je vladika Dimitrije.


On je dodao da osnovne hrišćanske vrline vjera, nada i ljubav nisu individualne i ne mogu se primjenjivati bez onog drugog.


„ I za nadu i ljubav i vjeru nam treba neko drugi, a taj neko drugi je Bog i taj drugi je naš bližnji, naš čovjek, kojeg ne biramo“, rekao je vladika Dimitrije.Risto Vidaković, predsjednik Odbora za obnovu hrama je rekao da nema tačnih pisanih zapisa kada je ovaj hram izgrađen ali je obnovljen 1898. godine, što piše na ploči na ulazu u crkvu.


„Ovom svetom hramu pripada još osam sela. Obnova je počela prije desetak godina i ikonopisanjem su završeni svi predviđeni radovi“, naveo je Vidaković.Zanimljiv je podatak da linija razgraničenja između Federacije BiH i Republike Srpske prelazi upravo preko zvonika ove crkve tako da je ona na samom braniku odbrane pravoslavlja.


Nakon osveštanja priređena je trpeza ljubavi i prigodan program u kome su učestvovali narodni guslari.


Izvor:RT