Mokri kolovozi (foto:agencije) -
U većini krajeva u Republici Srpskoj i Federaciji BiH saobraćaj se odvija otežano zbog aktiviranja klizišta i izlivanja vode na kolovovoze, a iz Auto-moto saveza Republike Srpske izdvajaju magistrani put Sarajevo - Foča, gdje je saobraćaj potpuno obustavljen i preusmjeren na alternativni pravac preko Igmana.

Normalizovan je saobraćaj na magistralnom putu Zvornik - Drinjača - Vlasenica, gdje se zbog odrona odvijao usporeno, jednom trakom.

Vozačima iz AMS savjetuju opreznu i sporiju vožnju, prilagođenu stanju i uslovima na putu i podsjećaju da je obavezno posjedovanje zimske opreme, bez obzira na vremenske uslove.

Na dionici magistralnog puta Pale - Podgrab izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja zbog radova u tunelu "Stambolčić".

Saobraćaj na dionici magistralnog puta Draksenić-Vrbaška potpuno je obustavljen za sva vozila, zbog rekonstrukcije kolovoza.

Alternativni pravac za putnička vozila je put Gradiška - Podgradci - Jablanica - Sjeverovci - Božići - Kozarska Dubica, a za teretna vozila Gradiška - Banjaluka - Prijedor - Kozarska Dubica.

Zbog radova izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja na dionici magistralnog puta Kozarska Dubica - Draksenić - granica BiH/Hrvatske /Jasenovac/ u dužini od 16,5 kilometara.

Izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja na dionici magistralnog puta Prijedor- Kozarac, radi uključivanja i isključivanja mehanizacije angažovane na pripremnim radovima na izgradnji auto-puta Banjaluka-Prijedor.

Na magistralnom putu Rudanka - Doboj jedan, radi uključivanja i isključivanja mehanizacije koja je angažovana na izgradnji auto-puta na Koridoru "Pet ce" od mosta Rudanka do tunela "Putnikovo brdo dva" izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja, pa vozače iz AMS mole da voze opreznije i poštuju privremeno postavljenu signalizaciju.

Zbog radova, izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja na magistralnom putu Mostar - Nevesinje, dionica Bakračuša - Nevesinje.

Na magistralnom putu Brčko-Bijeljina od 7.00 do 17.00 časova, zbog radova, saobraćaj se odvija naizmjenično jednom trakom, kao i na dionici magistralnog puta Rača-Bijeljina, u rejonu Rače.

Radi izvođenja bušačko-minerskih radova na magistralnom putu Brod na Drini - granični prelaz Hum/Šćepan Polje, na području opštine Foča, u vremenu od 8.00 do 16.00 časova povremeno će biti obustavljan saobraćaj u intervalima 30 minuta obustave i 10 minuta propuštanja vozila.

Na tom magistralnom putu putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila saobraćaj obustavljen zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta.
Na dionici magistralnog puta Banjaluka /Rudarska/ - Stari Majdan zbog sanacije klizišta izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja.

U toku je izgradnja pristupa novom carinskom terminalu i kružne raskrsnice na dionici magistralnog puta Gradiška - Nova Topola, zbog čega je izmijenjen režim u odvijanju saobraćaja.

S obzirom da je riječ o veoma frekventnom putnom pravcu, vozače iz AMS mole da voze maksimalno oprezno i sporije, te da poštuju privremeno postavljenu signalizaciju.

Zbog izgradnje mini hidroelektrane izmijenjen je saobraćaj i postavljena je privremena signalizacija na dionici magistralnog puta Kotor Varoš - Obodnik.

Zbog radova u tunelu "Ugar" na dionici magistralnog puta Crna Rijeka - granica Republike Srpske /Ugar/ izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja.

Zbog deminerskih radova na magistralnom putu na lokalitetu mjesta Vojkovići, u Ulici 2. Sarajevske brigade – Krupac /Ulica Ravnogorska/, od 8.15 do 15.00 časova, povremene su obustave saobraćaja, u intervalima 30 minuta obustave i 10 minuta propuštanja saobraćaja.

Zbog deminerskih radova na dionici magistralnog puta Brod-Odžak u mjestu Klakar Donji, od 8.00 do 15.00 časova obustavlja se saobraćaj, u intervalima 30 minuta obustave i 10 minuta propuštanja saobraćaja.

Na dionici regionalnog puta Bistrica - Pale jedan i na dijelu regionalnog puta Bistrica - Podgrab jedan izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja zbog radova, kao i na dionici regionalnog puta Šipovo - granica Republike Srpske/FBiH /Novo Selo/.

Na dionici Jezero - Šipovo saobraćaj se, zbog radova, povremeno obustavlja u vremenu od 7.00 do 17.00 časova, po potrebi u trajanju do jedan čas.

Saobraćaj je zbog klizišta obustavljen na regionalnom putu Mrakovica - Gradiška, dionica Mrakovica-Podgradci.

Zbog klizišta, jednom trakom naizmjeničnim propuštanjem vozila, saobraćaj se odvija na regionalnom putu Ukrina - Gornja Vijaka.

Zbog radova na dionici regionalnog puta Dobro Polje - Jažići - Grajsoljci, izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja, kao i na dionici regionalnog puta Tedin Han - granica Republike Srpske/FBiH /Križ/.

Zbog deminerskih radova na dionici regionalnog puta Derventa-Podnovlje, u mjestu Gornji Božinci, od 8.15 do 15.05 časova radnim danima, povremene su obustave saobraćaja, u intervalima 30 minuta obustave i 10 minuta propuštanja saobraćaja.

Na putnim pravcima granica FBiH/Republike Srpske Karuše - granični prelaz Brod, granica FBiH/Republike Srpske Caparde - Bratunac i granica FBiH/Republike Srpske Ledenice - granični prelaz Šamac ​kreće se prevoz vangabaritnog tereta.

Iz AMS vozačima skreću pažnju da voze opreznije i da poštuju uputstva ovlaštenih lica iz pratnje.

Na snazi je zabrana za teretna vozila čija ukupna masa prelazi 12,5 tona na dionici regionalnog puta Polje-Podnovlje, zbog oštećenja kolovoza.

Zabranjen je saobraćaj za teretna vozila ukupne mase veće od 30 tona, na nadvožnjaku na dionici magistralnog puta Klašnice dva - Šargovac u mjestu Trn, radi nesmetanog odvijanja saobraćaja i bezbjednosti učesnika u saobraćaju.

Na području FBiH zbog radova na dionici auto-puta Kakanj - Visoko, na mostu u naselju Dobrinje, saobraća se dvosmjerno, suprotnom trakom od zone radova.

Nakon završenog policijskog uviđaja, sabraćaj se odvija nesmetano na dionici auto-puta Sarajevo sjever - Podlugovi.

Očišćen je odron na magistralnom putu Jablanica - Blidinje u mjestu Doljani i uspostavljeno je odvijanje saobraćaja, ali se i dalje preporučuje maksimalan oprez zbog mogućih novih odrona i klizišta.

Na putu Tuzla - Kalesija zbog radova u tunelu "Čaklovići" saobraćaj se obustavlja od 22.00 do 6.00 časova i preusmjerava na alternativni pravac preko Dubrava.

Tokom dana, putnička vozila iz smjera Tuzle saobraćaju kroz tunel, a iz smjera Kalesije obilaznicom oko tunela. Teretna vozila se i tokom dana usmjeravaju na put preko Dubrava.

Usporeno, zbog radova, saobraća se na pravcima Konjic - Jablanica, Donji Vakuf - Jajce, Nemila - Žepče, Blažuj - Gromiljak, Doboj - Gračanica, Grude - Ljubuški i Stolac - Hutovo.

Na graničnim prelazima u BiH nema dužih zadržavanja.

Granični prelaz Kozarska Dubica otvoren je za međunarodni putnički saobraćaj.