Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Ibra Ćufurovića (24) iz Velike Kladuše koja ga tereti za organizovanje terorističke grupe, saopšteno je iz ove pravosudne institucije.ibro-ćufurović.jpg

Ćufurović je optužen da je 21. aprila 2014. iz BiH otputovao u Tursku, odakle je ilegalno prešao granicu i došao na teritoriju Sirije, gdje se pridružio strukturama terorističke organizacije “Islamska država” i na tom području boravio do 20. aprila ove godine.

On je zajedno sa drugim osobama iz BiH, koje su boravile u Siriji sa istom namjerom, koristeći ime Abu Kasim Albosni, učestvovao u terorističkim aktivnostima, pružao pomoć i borio se u jedinici “Bejt komandos”, koja je kasnije promijenila ime u “El Aksa”.

Optužnica ga tereti da je postao pripadnik terorističke grupe i pružao pomoć terorističkoj grupi, čime je počinio krivično djelo organizovanje terorističke grupe.

Ibro Ćufurović je 20. aprila deportovan iz Sirije u BiH, nakon čega mu je Sud BiH, zbog opasnosti od bjekstva, odredio pritvor u kojem je i danas.