bobo-vucur-sahrana.jpg (259 KB)

Dugogodišnji muzički urednik Radio Trebinja, pijanista i kompozitor, Božidar Bobo Vučur sahranjen je danas na groblju u Podgljivlju.

Oprašajući se od Vučura u ime sugrađana, Trebinja koje ga je voljelo i cijenilo, gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić kazao je da je otišao prvi, najzvučniji i najautentičniji trubadur našeg grada, Trebinjac koji je sav svoj, rijetko viđen muzički talenat, nesebično i decenijama, poklanjao svom Trebinju, čiju je ljepotu i plavetnilo neba s ljubavlju opjevao.

„Bobo Vučur ostavio je dubok trag u kulturi našeg grada. Bilo da je radio u Muzičkoj školi, čiji je jedno vrijeme bio i direktor, kao kapelnik gradske muzike, muzički urednik Radio Trebinja, ali i muzički urednik svih programa koje je njegov CIK-o organizovao u Trebinju, a organizovao je gotovo sve“, kazao je Ćurić.

Bio je predvodnik jedne generacije akademski obrazovanih muzičara koji su, kako je istakao Ćurić, svojim znanjem i talentom Trebinje otkrili i primakli tadašnjim većim muzičkim centrima regiona.

bobo-vucur-sahrana-3.jpg (256 KB)

Nakon Vučura, dodao je on, ostaje nam u amanet njegovo veliko djelo, zapisano ili snimljeno, brojne kompozicije u svim vrstama muzike - od one popularne, preko instrumentalne, ozbiljne, horske - do dječije pjesme.

Ostaje i dječiji festival 'Zvon zvonke pjesme' na kome su učestvovale generacije i generacije talentovane djece, kojima je to bio prvi susret sa notama i scenom.

„U brojnim kompozicijama koje su izvodili i najpoznatiji i najpriznatiji umjetnici, počev od Nede Ukraden, preko Tome Zdravkovića do Zdravka Čolića - majstorski je spajao tradicionalno, moderno i metaforičko sa obaveznim ukusom Mediterana, kao da je slijedio poetski kredo velikog Dučića. Takve su mu kompozicije i u oblasti ozbiljne i horske muzike. I te su kompozicije raspjevane, pune sunca, nade i radosti. I kao takve, opijale su srca i duše publike širom regiona“, kazao je Ćurić.

Opraštajući se ispred radnih kolega, direktor Centra za informisanje i obrazovanje Manojlo Ćuk kazao je da je Vučur mnogo stvorio i ostavio iza sebe, nikad i ni u jednoj prilici nije se nametao niti isticao među onima koji su ga okruživali, a svoj talenat izlagao je, skoro svakodevno, sudu javnosti.

bobo-vucur-sahrana-2.jpg (282 KB)

„Bio je nepomirljivi pobornik poznate teze - da kultura nije svašta, ali jeste – sve! Decenijama, bio je nepremostiva brana da supkultura ne prevlada u muzičkom programu našeg radija i ne zavlada muzičkom i kulturnom scenom Trebinja, makar - u onom zvaničnom programu Trebinjskih ljetnih svečanosti, koje je naša javna ustanova i organizovala. Bio je prava muzička institucija, dao je pečat jednom vremenu, svom vremenu. Bio je izuzetan čovjek, odgovoran i darovit, rekao bih - poput čuvenih majstora. Bio je naš Maestro. Plemenit, čovjek mekog srca i velike, delikatne duše, na koju je Stvoritelj izlio pregršt talenta“, poručio je Ćuk.

Božidar Bobo Vučur preminuo je juče u 65. godini života u Bolnici „Srbija“ u Istočnom Sarajevu, od posljedica infekcije virusom korona, a nakon kraće i teške bolesti.

Kao omaž našem preminulom kolegi, od 17 časova, u programu Radio Trebinja, donosimo fragmente iz emisija u kojima je Bobo govorio o svom životu i bogatom stvaralaštvu.