Nakon nekoliko dana zastoja, dimnjaci Termoelektrane Gacko ponovo su proradili.

Danima se spekulisalo da je do zastoja došlo zbog nedostatka uglja, ali iz uprave kažu da je ipak u pitanju kvar na napojnom sistemu.

"Posljednji zastoj Termoelektrane se desio zbog ispada elektronapojne pumpe, odnosno kvara na njenoj hidrospojnici, zbog povećane temperature. Taj zastoj se desio 1. decembra 40 minuta poslije ponoći. Zbog loših vremenskih prilika u cijelom mjesecu novembru imali smo i problema sa dopremanjem uglja na deponiju Termoelektrane“, rekao je tehnički direktor TE Gacko Saša Nikolić.

Velike kiše su namučile rudare, a i onako loš ugalj učinile još lošijim. Sve je to jednostavno ugušilo gatačku termoelektranu.

Termoelektrana je beznaponskog stanja bila pet dana. Čelnici kažu da su to vrijeme iskoristili za otklanjanje i nekih drugih problema.

Manjih problema bilo je u objektu Termoelektrane, to je riješeno, kažu čelnici. 

Osim toga tvrde su obezbijedili još uglja i uvjeravaju da je ovo preduzeće spremno za zimu.

"Termoelektrana ima dobro pogonsku spremnost, imamo problema sa kvalitetom uglja, to je tačno, ali ulazimo u naredni period spremni“, kaže izvršni direktor za rudnik u RiTE Gacko Petar Marković.

Devet puta ove godine Termoelektrana Gacko bila je van pogona. Čelnici ali i radnici se nadaju i Boga mole da se veći problemi ne jave, makar dok traje zima.