Otkriven identitet crnogorskih državljana osuđenih za šverc 5,7 tona kokaina (VIDEO)

Zbog šverca 5,7 tona kokaina sud u Kabo Verdeu osudio je dvojicu crnogorskih državljana, Nikolu Markovića (34) i Sava Tripčevića (34) na po 12 godina zatvora, saopštili su Portalu RTCG nezvanično iz crnogorske policije.

Riječ je o švercu 5,7 tona droge koji je, prema informacijama brazilske policije, organizovao jedan od vođa Balkanskog kartela, Aleksandar Nešić, sin osuđivanog narko dilera i, kako se navodilo u brojnim medijima, "srpskog kralja kokaina” Gorana Nešića Cige.

Aleksandar je nedavno uhapšen u Brazilu, u akciji koju je koordinirao Europol.

Osumnjičena Nešićeva banda pod istragom je posebno od aprila 2022. godine, kada je na Zelenortskim Ostrvima (Kabo Verde), na afričkoj obali, presretnut ribarski brod pod brazilskom zastavom sa 5,7 tona kokaina. Tada su i uhapšena dvojica državljana Crne Gore, koji su potom osuđeni na po 12 godina zatvora.

U avgustu prošle godine brazilska policija je u Fortalezi zaplijenila još 1,2 tone droge.

U septembru ove godine na drugom brodu na 30 kilometara od obale Resifea zaplijenjeno je 3,6 tona kokaina.

Pet brazilskih članova posade je uhapšeno. Policija sumnja da je Aleksandar bio vlasnik svih ovih kokainskih pošiljki, odnosno, terete ga da je organizovao šverc preko deset tona droge.

Žoao Batista Benedito Boteljo, advokat Aleksandra Nešića, rekao je povodom optužbe za međunarodnu trgovinu drogom koju je iznijela brazilska Federalna policija, da njegov klijent nije mafijaš, da nema veze sa kriminalnom grupom i da će u toku postupka biti dokazana njegova nevinost.

Nakon zapljene 5,7 tona kokaina kod afričkem obale u aprilu prošle godine, uslijedilo je suđenje i sud u Kabo Verdeu osudio je na po 12 godina zatvora dvojicu crnogorskih i pet brazilskih državljana zbog šverca kokaina.

Droga je, inače, nađena na brodu "Alkatraz". Presuda je izrečena 9. decembra prošle godine.

Tužilaštvo je zatražilo 12 godina zatvora, sud je to uvažio i izrekao kaznu.

Hapšenje ovih sedam osoba je novinarima aprila prošle godine saopštio tadašnji direktor sudske policije Rikardo Gonkalves, ističući da je operacija bila dio "relevantne saradnje" sa Federalnom policijom Brazila, američkom Agencijom za borbu protiv droga, američkom mornaricom i Nacionalnom Agencijom za kriminal iz Ujedinjenog Kraljevstva.

"Droga je dopremana ribarskim brodom iz Brazila", kazao je Gonkalves nakon akcije.

"Pod jurisdikcijom (Kabo Verde) Zelenortskih ostrva, pripadnici bezbjednosnih agencija SAD i Zelenortskih ostrva ukrcali su se i pregledali brod, zapljenivši 5.668 kilograma kokaina", naveo je Gonkalves.

Akcija je izvedena na otvorenom moru, brodu je recimo trebalo pet dana plovidbe da stigne do luke Praja, najbližem prilaznom mjestu.

Svih sedam osoba su muškarci, starosti između 32 i 66 godina.

Evropska komisija ukazala je u ranijem izvještaju o Crnoj Gori na porast slučajeva u kojima su uhapšeni crnogorski državljani zbog šverca droge u inostranstvu.