spomenik gusic.jpg

Spomenik slavnom komandantu Nevesinjske brigade Novici Gušiću danas su u Nevesinju otkrili srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović, predsjednik BORS-a Milomir Savčić i sin legendarnog komandata Damjan Gušić, sin poginulog borca Aleksandar Zirojević i jedan od komandanata Nevesinjske brigade Ranko Prodanović.
Spomenik u prirodnoj veličini postavljen je na ulaz u bivšu kasarnu "Nevesinjska puška", a rad je poznatog akademskog vajara Bojana Mikulića iz Banjaluke.

Inicijativu za izgradnju spomen-obilježja pokrenula je opštinska Boračka organizacija, koja je izgradila spomenik zajedno sa opštinom Nevesinje, Elektroprivredom Republike Srpske, Elektro-Hercegovinom, Hidroelektranama na Trebišnjici  i HE "Dabar".

Iz Boračke organizacije opštine Nevesinje su naglasili naglašavaju da borci pamte pukovnika Gušića po hrabrosti, odlučnosti i poštenju što ga svrstava u red najčasnijih srpskih vojskovođa, te da će ovaj spomenik trajno podsjećati na ljudsku i vojničku veličinu, slobodu i patriotizam.

Gušić je preminuo u Beogradu u martu ove godine u 79. godini, a sahranjen je u rodnom selu Bratač kod Nevesinja.

Kada je u junu 1992. godine krenuo egzodus srpskog naroda i vojske iz doline Neretve, Gušić je 16. juna na Čobanovom polju kod Nevesinja stao pred vojsku i narod i rekao da dalje nema povlačenja.

Tog dana je formirana Nevesinjska brigada i smatra se da je to bilo presudno za odbranu istočne Hercegovine i Republike Srpske.

Gušić je na čelu Nevesinjske brigade bio i tokom Mitrovdanske ofanzive u novembru 1992. kada je daleko jači neprijatelj doživio težak poraz od pripadnika Nevesinjske brigade, čime su sačuvane istočna Hercegovina i Republika Srpska.

Gušića je krasila velika hrabrost i odlučnost, te da je u presudnim trenucima i svojim nadređenima znao reći "ne", pa je tako tokom Mitrovdanske bitke 1992. godine odbio povlačenje na rezervne položaje uz riječi: "Nemamo rezervno Nevesinje, pa ni rezervni položaj".

Brigada pod njegovom komandom nije izgubila ni pedalj teritorije.

Za života primio je brojna priznanja, među kojima se izdvajaju Orden Miloša Obilića, Orden za vojne zasluge sa zlatnim mačevima, Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima,
Orden Narodne Armije sa srebrnom zvijezdom, Orden rada sa zlatnim vencem, Medalja godišnjice JNA za 30 godina, 40 i 50 godina, Povelja Opštine Nevesinje.

Mitrovdan se u Nevesinju obilježava i kao Dan opštine i krsna slava Boračke organizacije Republike Srpske. Danas je u Sabornom hramu služena sveta arhijerejska liturgija, a nakon toga pomen, te su položeni vijenci na Spomenik slobode.