Otkriven spomenik Stefanu Nemanji (Foto: P. Milošević/novosti.rs) -
Na Savskom trgu u Beogradu svečano je otkriven spomenik rodonačelniku srpske srednjovjekovne države Stefanu Nemanji.

Svečanom otkrivanju prisustvovali su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, premijerka Srbije Ana Brnabić, predsjedavajući i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i predsjednik NSRS Nedeljko Čubrilović.

Spomenik u bronzi djelo je čuvenog ruskog skulptora Aleksandra Rukavišnjikova.

Visok je 23,5 metara iznad i pet metara ispod zemlje i težak oko 80 tona, a postament, osim što ima rasvjetu, predstavlja svojevrstan muzej na otvorenom.

Montiranje je počelo u avgustu prošle godine, a u ovom poslu učestvovalo je oko deset ruskih majstora pod nadzorom Olega Laskareva, uz domaće majstore.

Posebnu simboliku ima to što Stefan Nemanja u ruci drži mač, umjesto krsta, kako je prvobitno bilo planirano, zato što je srpsku državu stvarao mačem.

Oko žezla spomenika montirani su fragmenti vizantijskog šlema sa čije su unutrašnje strane mozaici koji predstavljaju dijelove iz života Stefana Nemanje.

Plato oko spomenika popločan je kamenim kockama starim više od 100 godina, koje su pronađene tokom radova u neposrednoj blizini Savskog trga.

VIDEO