Gradiška - Foto: RTRS
Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović i srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik otkrili su danas u Gradišci spomen-obilježje vojnicima i civilima poginulim u zločinačkoj hrvatskoj vojno-policijskoj akciji "Bljesak" na Zapadnu Slavoniju 1. i 2. maja 1995. godine.

Cvijanović i Dodik su spomenik za 1.241 poginulo lice srpske nacionalnosti iz Zapadne Slavonije otkrili zajedno sa gradonačelnikom Gradiške Zoranom Adžićem i predsjednikom Udruženja protjeranih Srba iz zapadne Slavonije Krstom Žarkovićem.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da je društvo dužno da se sjeća svih koji su nevino stradali u Zapadnoj Slavoniji.

D

Dodik je istakao da za ratne zločine u Zapadnoj Slavoniji niko nije odgovarao, ali da stradanja poput ovog nikada ne smijemo zaboraviti i da ona treba da okupe sve Srbe oko nacionalnog identiteta, Crkve, Srpske i Srbije.

Na spomeniku piše: "Klasje Zapadne Slavonije niče u poljima i visovima Republike Srpske. Život pobjeđuje".

Otkrivanju spomenika prisustvovali su i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović, narodni poslanik Ognjen Žmirić u ime Narodne skupštine Republike Srpske, kao i predsjednica Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske Božica Živković Rajilić.

Među prisutnim bili su i predstavnici grada Gradiške, Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka, nevladinih organizacija i udruženja proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata, kao i Udruženja protjeranih Srba iz Zapadne Slavonije.

Foto: RTRS

Gradonačelnik Gradiške rekao je da spomenik svjedoči o egzodusu i genocidu nad Srbima koji su na putu do "mosta spasa" tražili slobodu.

- Na tom putu do slobode mnogi su ostali i stradali. Pošast jedne ideologije da se obračunaju sa Srbima, da ih istjeraju sa njihovih vijekovnih ognjišta, ne smije biti zaboravljena i Rapublika Srpska i Gradiška odličile su da ovdje postave monumentalni spomenik koji će na to podsjećati i opominjati da ne smijemo dozvoliti da nam se to ponovo dogodi - rekao je Adžić.

Profesorka Radana Stanišljević rekla je, prilikom otkrivanja spomenika, da je u Gradišci, na mjestu gdje je spomenik postavljen, progovorio život umjesto smrti.

Nakon otkrivanja spomenika služen je pomen poginulim, a potom položeni vijenci i cvijeće.

Spomenik za 1.241 poginulo lice srpske nacionalnosti iz Zapadne Slavonije od 1991. do 1995. godine izgrađen je nedaleko od mosta na rijeci Savi.

Foto: RTRS

Oko 16.000 pripadnika hrvatskih oružanih snaga je 1. maja 1995. godine napalo 15.000 Srba u zapadnoj Slavoniji i oko 4.000 vojnika Republike Srpske Krajine, koja je bila pod zaštitom UN.

U operaciji "Bljesak" 1. i 2. maja 1995. godine ubijeno je ili se vodi kao nestalo 283 Srba, od kojih 55 žena i 11 djece.

Za ove zločine niko nije odgovarao.