Psi trovanje trebinje.webp

Na području grada Trebinja je u seoskoj regiji Poljice - Dubočani otrovano pet lovačkih pasa koji su vrlo brzo nakon trovanja i uginuli, a osumnjičen je Trebinjac M.Z. koji je i uhapšen.

Šteta koja je pričinjena ovim krivičnim djelom se, po izjavi oštećenih, procjenjuje na oko 35.000 maraka, jer su u pitanju skupocjeni lovački psi u vlasništvu nekoliko ovdašnjih lovaca.

Prijavioci ovog krivičnog djela, koje je nakon uviđaja naloženog od strane Okružnog tužilaštva Trebinje obavila policija i okarakterisala ga kao „Zagađivanje hrane i vode za ishranu, odnosno napajanje životinja iz člana 378.Krivičnog zakonika RS”, su, kako nezvanično saznajemo, vidjeli da je psima dato nešto prije nego su uginuli, pa je sumnja pala na M.Z.

Policijska stanica Trebinje je 17. decembra 2023. godine zaprimila ovu prijavu, a svi psi, koji nisu bili u boksovima u vrijeme trovanja, do dolaska patrole i veterinarske službe su već bili uginuli, pa se pretpostavlja da se djelovalo vrlo jakim otrovima, što tek treba laboratorijski ispitati.

U Veterinarskoj službi “Dana”, čiji je veterinar bio na terenu, ne žele ništa da prejudiciraju do konačnog laboratorijskog nalaza, ali su izrazili sumnju na trovanje, s obzirom da je, kako kažu, vrlo brzo došlo do samrtne ukočenosti pasa koji su prije toga povraćali.

U Policijskoj upravi Trebinje je saopšteno da su, nakon izvršenog uviđaja i prikupljenih operativnih informacija, njihovi službenici stekli osnov sumnje da je izvršilac M.Z, koji je lišen slobode.

Ovo je u posljednjih nekoliko godina prvi slučaj u kome je otkriven osumnjičeni za trovanje pasa, jer su se lovački psi i ranije trovali, ali pod okriljem noći, poput prošlogodišnjeg trovanja sedam lovačkih pasa u trebinjskom selu Lapja gdje počinioci nikada nisu otkriveni.