Otvaranje Filmskog festivala večeras u 20.30 časova, donosimo program do 8. avgusta

217015771_2228973117238859_8311676321089076490_n.jpg (105 KB)

Deveti Festival mediteranskog i evropskog filma „Trebinje 2021“, uz simboličan slogan „Pod svjetlom mjesečeve rijeke”, biće otvoren večeras u 20.30 časova na terasi pivnice „Humsko” na obali rijeke Trebišnjice u Starom gradu - i trajaće do 8. avgusta.

Na svečanom otvaranju festivala kratkometražnog, srednjemetražnog i dugometražnog filma i ove godine biće dodijeljeni „Zlatni platani”, tradicionalne nagrade za izuzetan doprinos evropskom i mediteranskom filmu, a ovogodišnji laureati su poznati glumci Nataša Ninković i Svetozar Cvetković.

Festival će otvoriti kratki igrani film „Četiri priče” autora Dragana Rajića iz Trebinja, dok će u nastavku programa biti dodijeljena nagrada „Zlatni platan“ Nataši Ninković.

Do 8. avgusta na više lokacija biće prikazan bogat izbor aktuelnih filmova regiona i Evrope – u Kulturnom centru Trebinje, dvorištu Muzeja Hercegovine, na terasi hotela Leotar, terasi pivnice „Humsko“ – Stari grad i ljetnjoj sceni Doma mladih.

226848987_2240402672762570_807958899577220615_n.jpg (464 KB)

Na repertoaru se nalazi 26 dugometražnih, kratkih igranih i dokumentarnih filmova iz BiH, Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Švedske, Njemačke, Belgije, Francuske, Italije, Izraela, Albanije, Turske i Tunisa.

Najnoviji srpski filmovi koji će biti prikazani u Trebinju su „Lihvar” Nemanje Ćeranića, „Jazavac pred sudom” Marka Vindona u koprodukciji sa Australijom (filmovi su imali premijere na 49. FEST-u) i dokumentarno ostvarenje „Svedok jednog vremena” Igora Toholja.

Takođe, na programu su i srednjemetražni „Prvobitni instinkt” Mladena Milojkovića i Milice Lazarević, i dva kratka igrana filma – „Ludnica subotnje večeri” Gorana Nikolića i „Porodični odmor” Katarine Koljević.

Od nagrađivanih hrvatskih filmova, koji su bili prikazani i u Srbiji na 49. FEST-u, Trebinje će ugostiti melodramu „Tereza 37” Danila Šerbedžije, u kojoj igraju Lana Barić, Leon Lučev, Dragan Mićanović, Goran Bogdan, kao i „Ribanje i ribarsko prigovaranje” Milana Terenca, u kome glavne uloge tumače Rade Šerbedžija i Leon Lučev.

Oba filma su trijumfovala na Filmskom festivalu u Puli 2020. u kategorijama najboljeg filma i režije (“Tereza 37”), kao i najbolje glavne uloge (Rade Šerbedžija).

Kinematografija Crne Gore će se predstaviti sa srednjometražnim ostvarenjima režisera Draška Đurovića – „Hozentarus” i „Magični ključ”, oba u trajanju od po 45 minuta, kao i djelima „Duga” Aleksandre Vujović i „Olovka” Viktora Lisovskog, u koprodukciji sa Rusijom.

Kratki igrani filmovi „Novogodišnja jelka” Mete Jovanovskog, „Nalepnica” Đorđija Unkovskog i „Zaseda” Slavea Viktorijoskog, predstavnici su Makedonije na Film festivalu u Trebinju.

Pažnju će svakako privući i italijanski film „Čovjek koji je kupio Mjesec” (2018) Paola Zuke, sa Lazarom Ristovskim u glavnoj ulozi, na samom zatvaranju festivala 8. avgusta, „Koncentriši se, baba” Pjera Žalice, sa Mirom Banjac u naslovnoj roli, kao i francuska drama „Kako biti dobra supruga” Martina Provesta, u kome igra velika zvijezda svjetskog filma Žilijet Binoš.

Projekti iz Republike Srpske na Trebinje festivalu su – dugometražni dokumentarac „Hercegovačke jame – Vratiću se” Nebojše Kolaka i kratki igrani „Nisam ovdje” Sare Radusinović.

Pored tradicionalnih programskih cjelina Festival od ove godine uvodi i novu – Dječji program.

Neće izostati ni tradicionalna „Kafa sa glumcima” u bašti Hotela Platani, putem razgovora sa dramskim umjetnicima iz filmova festivala.

Prateći programi sadrže promocije knjiga – „Jelena Anžujska” i „Davorjanka Paunović”, autorke Ane Atanasković i „Čovek iz nehata”, laureata NIN-ove nagrade Gorana Gocića, kao i izložba „Rapsodija u bas ključu” niškog slikara i muzičara Bojana Stojanovića.

Muzički događaji su uvijek sastavni dio ove filmske smotre, tako da će na otvaranju nastupiti džez umjetnica Nada Pavlović sa bendom, a nakon svečanog zatvaranja biće održan koncert rok sastava „Krugovi u žitu” iz Trebinja.

Festival organizuju: Tangram Centar, Alpe-adria mreža, Kulturni centar Trebinje i Dom mladih Trebinje pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, Grada Trebinje i Ministarstva kulture i informisanja Srbije.

ULAZNICE

Ulaz na sve projekcije je bepslatan. Potrebna je rezervacija ulaznica putem imejl adrese: [email protected].

Uz rezervaciju neophodno je navesti: naziv filma, datum projekcije, mjesto projekcije i broj osoba koje žele kartu.

Napišite svoj komentar!

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Trebinje Danas već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja! Trebinje Danas zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.

Najnovije u ovoj kategoriji

×