c.png (870 KB)

U galeriji Kulturnog centra Trebinje večeras će biti otvorena izložba fotografija Inge Morat i Gerti Dojč pod nazivom “Women to Women”, koju su priredili Brigite Blimt Kaindl i Kurt Kaindl, jedan od osnivača galerije savremene fotografije “Fotohof” u Salzburgu.

Kustosi su iz arhiva galerije “Fotohof”, u kojoj se nalazi značajan broj fotografija ove dvije umjetnice, izdvojili samo fotografije žena. Svaki diptih sastoji se od fotografija Inge Morat i Gerti Dojč koje na taj način posthumno ulaze u imaginarni dijalog o liku žene.

Gerti Dojč je fotografsko obrazovanje stekla od 1933. do 1934. godine na Grafičkom nastavno – istraživačkom institutu u Beču. Prvu izložbu imala je 1936. godine u Austrijskom kulturnom društvu u Londonu, preteči Austrijskog kulturnog foruma. Od 1938. godine radila je kao slobodni fotoreporter za časopis Picture Post.

Inge Morat je nakon karijere urednice i montažerke 1953. godine primljena kao fotograf u Magnum. Godine 1956 objavila je svoju prvu knjigu i otvorila prvu izložbu u galeriji Virtle u Beču. Austrijsku državnu nagradu za fotografiju dobila je 1991. godine koja je tada dodijeljena po prvi put.

Izložbu fotografija “Women to Women” organizuju Austrijski kulturni forum Sarajevo i Kulturni centar Trebinje.

Otvaranje izložbe je u 19 časova.