377C23D0-1E52-4BFC-9446-6B9F562ACEE7.jpeg
U Trebinju je danas  svečano otvoren novoigrađeni azil za pse- AZIL DANICA. Vrijednost projekta je 511.000 maraka s PDV-om, od čega je 80% sredstava obezbijedila britanska organizacija za pomoć životinjama „Mreža za životinje, a ostatak Grad Trebinje.

Azil nosi ime „Danica“ u znak sjećanja na Danicu Dadu Đikov, našu sugrađanku koja je preminula prije više od dvije godine, a bila je veliki prijatelj i zaštitnik pasa.D31F72A4-F232-41AB-B086-D3D1106D86D4.jpeg

Kapacitet novog azila je i do 120 pasa, što je više nego duplo u odnosu na postojeći na Obodini, koji je već neko vrijeme nedovoljan za potrebe našeg grada. Azil je  izgrađen po najsavremenijim standardima s boksovima u kojim će biti smješteno od jedan do tri psa.

CD7AC676-C1C2-4857-9DCF-D514927F00D4.jpeg

Novi azil otvorio je  zamjenik gradonačelnika Trebinja Dražen Bošković i predstavnik "Mreže za životinje" David Barit.

„Za izgradnju Azila utrošeno je oko 510 hiljada konvertibilnih maraka. Trebinje je učestvovao sa oko 20 odsto, a preostali iznos obezbjedila je organizacija 'Mreža za životinje'. Za sve nas izgradnja azila predstavlja višestruku korist, bezbjednost građana Trebinja ali i turista je povećana, a mi imamo obavezu da posebnu pažnju posvetimo svakom detalju i brizi prema životinjama. Azil će omogućiti adekvatan smještaj za pse, a dodatna vrijednost projekta je edukacija naših najmlađih iz oblasti koje se odnose na brigu o psima, edukaciju i udomljavanju životinja. Turisti koji dođu moraju vidjeti da je Trebinje grad koji brine i o životinjama. Oko šezdeset životinja će moći da boravi u azilu i nadam se da će ovaj projekat biti na ponos svih nas“, objasnio je Bošković.

Dejvid Barit, izvršni direktor „Network for animals“ je kazao da ova međunarodna organizacija za pomoć životinjama trenutno provodi 40 projekata u 20 zemalja svijeta.

„Zato upućujem posebnu zahvalnost gradonačelniku Ćuriću i njegovim saradnicima, jer su ljubaznošću i zalaganjem nas podstakli na trenutno najveću investiciju na Balkanu. Skloništa za životinje, kao ovo je jako bitno jer daje pozitivan primjer svim drugim opštinama kako se vodi računa o psima. Posebnu zahvalnost upućujem Spasoju Radoviću koji je rekao 'Uradićemo to. i tako je bilo'", rekao Barit, koji je uvjeren da će Trebinje biti primjer svim gradovima u regionu, ne samo zbog projekta već i zbog načina pristupanja ovom projektu.