Međunarodni sajam privrede Mostar 2023. je u 10:30 sati otvorio svoja vrata za posjetioce, gdje će se od 2. do 6. maja predstaviti 800 izlagača iz 30 zemalja svijeta.
Ovaj događaj će okupiti na desetine hiljada gostiju iz brojnih zemlja svijeta te sam vrh političkih i ekonomskih elita, kao i brojne javne ličnosti.
Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić prisustvovao je otvaranju sajma na kojem je održao i govor u kojem se osvrnuo na važnost ekonomske saradnje.
Na početku svog govora, Nikšić je naglasio kako se Bosna i Hercegovina, ali i cijela regija nalaze pred brojnim izazovima.

Nermin Nikšić

– Nalazimo se u vremenu mnoštva izazova sa kojima se suočava naše društvo i šira evropska zajednica. U vrijeme rastuće polarizacije trebaju nam inicijative koje promovišu saradnju i povezuju. Ekonomija je jedan od ključnih faktora u društvu. Zato je ovaj sajam važan internacionalni događaj koji zavređuje posebnu pažnju. Prisustvom premijera susjednih zemalja, uz našu predsjedavajuću, šalje se važna pozitivna poruka o razumijevanju potrebe naše uzajamne saradnje s obje strane – rekao je Nikšić.
Osvrnuo se i na predstavnike međunarodnih kompanija, ali i države Izrael koja je sponzor ovogodišnjeg sajma.
– Prisustvo međunarodnih predstavnika smatram potvrdom snažnog angažmana EU koja je spremna sarađivati sa vlastima na svim razinama. Prisustvo je važno jer je za uspješno suočavanje s problemima potreban predan rad, saradnja svih nas na domaćoj sceni i u regiji te nedvosmislena podrška naših tradicionalnih partnera SAD-a, EU i Velike Britanije – istakao je premijer FBiH, prenosi Klix.
Mostarski sajam će biti velika prilika za upoznavanje privrednika, razmjenu informacija i kontakata, a sve s ciljem što većeg ulaganja u budućnosti u BiH.
Tokom petodnevne manifestacije održat će se niz bilateralnih susreta, konferencija i edukativnih radionica, kao i bogat podsajamski program u kojem će biti sadržaja za sve generacije u industrijskoj zoni Hercegovine od 2. do 6. maja ove godine.