IMG_4428_resized_20230627_103251307.JPG (269 KB)

U Muzeju Hercegovine u Trebinju danas je otvoren Simpozijum „Kosovski zavjet – istorija i kultura pamćenja u Republici Srpskoj“, na kome će istoričari govoriti na temu Kosovske bitke i arheoloških istraživanja srednjovjekovnog Trebinja.

Dušan Pavlović, direktor Centra za društveno-politička istraživanja Republike Srpske kaže da je važna istorijska utemeljenost Kosovskog zavjeta iz koga proizilazi utemeljenost srpskog naroda.

„Današnji naučni skup je važan jer je poznato da je Republika Srpska reafirmacija srednjovjekovnog srpskog kulturnog identiteta. Srpski narod ima istoriju prisutnu u svojoj kulturi, ali je ona u posljednjih 100 godina stradala na razne načine i sačuvala se kroz porodične narative. Međutim, kada govorimo o kulturi pamćenja podrazumijeva se da institucije moraju da proberu i vide šta narod i država pamte“, naveo je Pavlović.

Direktor Muzeja Hercegovine Ivana Grujić je rekla da ova ustanova dugi niz godina radi ne samo na kulturi sjećanja, već na učenju šire javnosti o bogatoj prošlosti srpskog naroda.

„S tim u vezi, ovakve saradnje mogu da doprinesu da ono što mi inače radimo postane vidljivije. Svjedoci smo da nam je u posljednjih 30 godina možda ponestalo strategije kada je u pitanju kultura i proučavanje bogate istorije Hercegovine i područja koje danas obuhvata Republika Srpska“, dodala je Grujić.

IMG_4422_resized_20230627_103411147.JPG (246 KB)

Episkop zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije je rekao da je Kosovski zavjet ponikao iz Novog zavjeta.

„Kada čovjek ode na Kosovo kao da ima duhovni genetski kod koji je upisan u tim svetinjama i svemu što tamo postoji. Odemo tamo da pomognemo i iskažemo podršku vladici Teodosiju i narodu, a zapravo mi dobijemo blagoslov i veliku radost u srcu. Mi ovdje u Hercegovini, u Republici Srpskoj živimo Kosovskim zavjetom kad živimo Jevanđeljem. Zato je blagoslov baviti se Kosovskim zavjetom, baviti se Jevanđeljem, biti u crkvi i voljeti našeg Spasitelja, zato je blagoslov sve što se u crkvi radi i kajati se, moliti se, radovati se i sabirati se zajedno“, kaže vladika Dimitrije.

U okviru trodnevnog naučnog skupa, sutra će u crkvi Svetog arhangela Mihaila u Trnovom Dolu kod Bileće biti služena Sveta arhijerejska liturgija sa početkom u 09 časova.