U Vinskoj galeriji "Vukoje" u Trebinju večeras je otvoren "Prvi salon žilavke" koji je okupio 17 proizvođača ovog poznatog bijelog vina iz hercegovačkog kraja.
Otvarajući sajam najboljih hercegovačkih vina, sira i pršuta, ministar trgovine i turizma Republike Srpske Predrag Gluhaković rekao je da je Vlada u ovoj manifestaciji "prepoznala novi zamah u razvoju agroturizma i vinskog turizma u Hercegovini"."Posebno mi je drago što ovakva manifestacija kreće iz Trebinja, vinarskog kraja, te što je uspjela da poveže vinare iz cijele Hercegovine, u oba entiteta, i mala gazdinstva koja proizvode sir i pršut", naveo je Gluhaković.
On je istakao da vjekovna tradicija proizvodnje žilavke u ovom kraju na ovaj način dobija novi zamah, što je dobra poruka turistima koji dolaze u Trebinje, ali i u susjedni Dubrovnik i druga primorska mjesta.
Direktor podruma "Vukoje" Radovan Vukoje naglasio je da na "Salonu žilavke" izlažu proizvođači ove vrste vina sa područja od krajnjeg zapada do krajnjeg istoka Hercegovine."Sorta grožđa žilavka utkana je u viševjekovnu tradiciju ovih krajeva i cijelog Mediterana. Vinari iz Hercegovine posljednjih godina su je ponovo vratili na vinsku kartu", kaže Vukoje.
On je dodao da je ove godine "Vukoje", osim vinara, okupio proizvođače sira i pršuta, kao mediteranskih specijaliteta, te da će narednih godina predstaviti i druge mediteranske delicije.
Vukoje je istakao da su žilavku iz Carskih vinograda na ušću rijeka Sušice i Trebišnjice pili i na carskom dvoru u Beču, zbog čega se Trebinje može nazvati postojbinom žilavke, loze koja raste u kamenjaru.
"Prvi salon žilavke" je prvi vinski događaj na kojem su predstavljena samo vina od sorte žilavka ili vina gdje je ona prisutna minimalno 50% u kupažama.
Svoja vina predstavili su podrumi:Aćimović,Andrija, Vukoje1982,Manastir Tvrdoš,Begić,Delić,Ostojić-Monako 2000 ,Rozić,Vilinka,vinarije Anđušić,Anđelić,Ratković,Sekulović,Škegro,Marjanović ,vinogradi Nuić i vino Brkić.
Delicije koje su krasile gastro scenu za vrijeme “Prvog salona žilavke” su proizvodi poznatih BiH proizvođača:
Jokanović Tuli, Trebinje (Trebinjski pršut) ,Tropic ribarstvo, Banja Luka (kalifornijska pastrmka),Vinska galerija Vukoje, Trebinje (Delicije Chef-a Nihada Mameledžije) ,Mljekara Baković, Livno (Livanjski ovčiji sir), Barillo, Trebinje ( koziji sir), Zlatni Bor, Foča (Zlatni sir), Mljekara Miroslav Glogovac, Nevesinje (sir iz mješine), Poljoprivredno gazdinstvo Govedarica, Gacko (rolovani gatački sir), Mljekara Pađeni, Bileća (Lepeza sireva), Pro milk, Prozor (Prozorski sir),