IMG_3400_resized_20230617_082901907.JPG (171 KB)

Kulturni centar Trebinje i Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske predstavili su trebinjskoj publici multimedijalnu izložbu „Dekorativna sopstva” autorke Borjane Mrđe.

Ovaj umjetnički projekat prošle godine bio je prezentovan u Muzeju savremene umjetnosti u Banjaluci, a izložbom „Dekorativna sopstva” nastavljena je višegodišnja uspješna saradnja između ove dvije institucije kulture koje grade dinamičnu savremenu umjetničku scenu i jačaju kulturnu politiku Republike Srpske.

Direktor Kulturnog centra Trebinje Miljan Vuković naglasio je da je izložba Borjane Mrđe posljedica aktivnosti koju je ova ustanova u proteklom periodu realizovala u partnerstvu sa MSURS i da pokazuje koliko je ta saradnja značajna:

„Ove dvije ustanove su jedni od aktera zbog kojih umjetnici u RS imaju jednu vrstu sistemske podrške i platforme preko koje mogu da prikažu sve ono što stvaraju. Zahvaljujući tim partnerstvima i prijateljstvima između ustanova kulture, možemo da kažemo da je likovna scena RS i te kako živahna i vitalna i zaslužuje jedno referentno mjesto u likovnoj sceni regiona”.

Sarita Vujković, direktor Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske, navela je da je MSURS imao priliku da izložbu „Dekorativna sopstva”, koja je bila u Banjaluci prošle godine, predstavi i trebinjskoj publici.

„Željeli smo da povežemo trebinjskog umjetnika Igora Bošnjaka, profesora na ALU Trebinje, i Borjanu Mrđu, profesora na banjalučkoj Akademiji umjetnosti, i da na taj način publici predstavimo jednu novu generaciju profesora koji obrazuju nove studente i koji imaju u svojoj karijeri zaista zapažene rezultate, međunarodno verifikovane, a koji na polju savremene umjetnosti pokazuju vrlo raznovrsnu medijsku preokupaciju koja govori da je naša umjetnička scena veoma živa i aktivna i da prati sve one tokove koji su danas aktuelni. Mislim da će rad i boravak Borjane Mrđe ovdje napraviti neku novu konekciju između Akademije u Trebinju i Akademije u Banjaluci”, istakla je Vujković.

IMG_3417_resized_20230617_082646504.JPG (169 KB)

„Dekorativna sopstva” predstavljaju novu seriju radova Borjane Mrđe u mediju slika, slika-objekata, crteža, digitalnih crteža, objekta i video-instalacije. Prema riječima same umjetnice, kao polazna tačka oko koje se gradi cjelokupni koncept izložbe jeste košulja kao predmet porodičnog nasljeđa:

„To je prvo bio jedan predmet koji sam ja dobila odgovornost da čuvam i onda sam odlučila da od tog rada krenem da radim cjelinu. Ono što sam željela jeste da istorijski ispitam svoju žensku liniju, jer se nisam bavila tradicijom do sada. Istraživala sam istoriju odjeće uoppšte, kako se ona prije koristila, šta je značila, koliko je ona bila dio identiteta u tom našem nekadašnjem tradicionalnom, patrijarhalnom društvu, i negdje danas, gdje je potpuno univerzalna i gdje na osnovu odjeće ne možemo ništa posebno zaključiti”.

Publiku je kroz postavku vodila Lana Pavlović, viši kustos Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske, a izložbu je svečano otvorila Slađana Skočajić, načelnik Odjeljenja za kulturu Grada Trebinja.

Izložba „Dekorativna sopstva” biće pred trebinjskom publikom do 1. jula u galeriji Kulturnog centra.