IMG_20230706_203658_resized_20230706_083739174.jpg (206 KB)

U galeriji Kulturnog centra Trebinje sinoć je otvorena kolektivna izložba grafike štampane rizografskom tehnikom.

Riječ je o devedeset grafika A3 formata čiji autori su dizajneri i ilustratori iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, Slovenije i Velike Britanije.

Urednik progrma PDP konferencije kreativnih medija Dajana Vujaklija istakla je da je izložba specifična zato što se radi o posebnoj rizografskoj tehnici:

„U pitanju je digitalna štampa koja zapravo funkcioniše kao sitoštampa, pa ima malo i šmek analognog otiska. Tema Šift poziva na osvešćivanje transformacija kroz koje svi prolazimo i promena sa naglaskom na put kojim se prolazi dok stižemo do njih, a tema Eho osvešćuje sve uticaje koje spoljna okolina i neki naši unutrašnji procesi imaju na naš rad, kao i ono šta mi društvu ostavljamo kao pojedinci”.

Otvarajući izložbu, Slađana Skočajić, načelnik Odjeljenja za kulturu, naglasila je da ono što odvaja ovu izložbu od drugih jeste to što su umjetnici stvarali svako za sebe, a na zadate teme.

„Dragocjeno je ako vidimo da ljudi mogu zajedno da rade, na istu temu, a da zadrže svoju autohtonost i da iskažu svoje mišljenje. Ono što je, opet, jedan novi kvalitet ove izložbe je to što svako od nas može da vidi ono što želi”, navela Slađana Skočajić.

ALLSTARS+SUPERNOVAE je izložba koja se svake godine organizuje u okviru konferencije dizajna pod nazivom PDP Creative Media Conference, a okuplja eminentna imena grafičkog dizajna i ilustracije, kao i radove umjetnika odabranih na javnom konkursu.

Izložbu ALLSTARS+SUPERNOVAE je organizovao Kulturni centar Trebinje.