IMG_20230512_210637_resized_20230512_090707800.jpg (233 KB)

U okviru Dana Svetog Vasilija Ostroškog  sinoć je u galeriji Kulturnog centra Trebinje otvorena izložba slika "Legati" Zdravka Vajagića, akademskog slikara iz Beograda.

Vajagić je rekao da je ta izložba odraz zrelog doba autora i da će trebinjska publika moći da pogleda dva legata.

"Riječ je o legatima Novog Grada, rodni grad mog oca, koji je kraj sa posebnim bogatstvom likovnog stvaralaštva, kao i o legatu Prijedora, jer je to grad zajedno sa Banjalukom u koji su moji bježali", rekao je Vajagić.

Govoreći o svom radu i dostignućima, Vajagić je podsjetio da je osnivač šest visokoškolskih ustanova, te ukazao na značaj školovanja mladih, jer su mnogi njegovi bivši studenti vodeća snaga u toj oblasti.

Izložbu je otvorila načelnik gradskog Odjeljenja za kulturu, porodicu, sport i obrazovanje Slađana Skočajić, koja je istakla da je Vajagić veliki umjetnik i prosvjetitelj, koji je otvorio toliko škola i znanje stavio u prvi plan i čiji je rad impresivan.

Ona je napomenula da Vajagić, rođeni Ličanin, ima legate u Novom Gradu, Prijedoru i Beogradu, kako je i tekao život umjetnika.

Direktor Muzeja "Kozare" iz Prijedora Dragana Manić rekla je da su ponosni na legat Zdravka Vajagića, koji im je poklonio 19 slika i one su među najvrednijim koje imaju, navodeći da je Vajagić izuzetno zanimljiv savremeni slikar.

Direktor Kulturnog centra Trebinje Miljan Vuković rekao je da izložba sadrži 20 slika ulja na platnu, a organizovali su je u saradnji sa Muzejom "Kozara" i Kulturno-obrazovnim centrom Novi Grad, koji su vlasnici legata Zdravka Vajagića.

IMG_0046_resized_20230512_091126238.JPG (217 KB)

"Vajagić je profesorskim radom zadužio i Srbiju i Republiku Srpsku i BiH i ostavio neizbrisiv trag u prosveti Srbije i učenik je čuvenog profesora Nedeljka Gvozdenovića sa prepoznatljivim likovnim stilom", rekao je Vuković.

Izložba je organizovana i u saradnji sa Eparhijom zahumsko–hercegovačkom i primorskom i gradom Trebinje.

Nakon otvaranja izložbe, nastupio je i hor "Sveti Vasilije Ostroški i Tvrdoški" koji djeluje pri Eparhiji zahumsko-hercegovačkoj i primorskoj, kao i hor Muzičke škole Trebinje.

Vajagić je član Udruženja likovnih umetnika Srbije od 1964. godine i do sada je imao više od 30 samostalnih izložbi, a učestvovao je i na brojnim grupnim izložbama i dobitnik je više nagrada i priznanja.

IMG_0040_resized_20230512_091053203.JPG (221 KB)