Arnaut.jpg (601 KB)

U Galeriji Muzeja Hercegovine u Trebinju sinoć je otvorena izložba skulptura autora Đorđa Arnauta, profesora na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju.

„Večeras je izloženo 20 skulptura i sve su rađene u terakoti, neke su nastale 2004. godine, ali veći dio je iz perioda od 2019. godine pa do 2023. Povod na početku stvaranja ovih skulptura je bio obelisk, ali kasnije se izrodila neka da kažem tema balkanskog obeliska koji nije tako savršen, ni precizan. Ja kao profesor insistiram na ličnoj poetici, da svaki student prikaže ono što ima u sebi, bez obzira da li se nekome to dopada ili ne. Na nama je da ih pripremimo prije svega za život, da nauče nešto i o slikarstvu i skulpturi pa gdje nađu svoje mjesto“, rekao je autor izložbe Đorđe Arnaut.

Dekan Akademije likovnih umjetnosti u Trebinju Veselin Brković kaže da je večeras prikazan samo mali segment iz bogatog stvaralačkog opusa ovog umjetnika.

„Đorđe Arnaut je gotovo četiri decenije na sceni, prvenstveno kao vajar, ali bih ja posebno istakao i njegov crtež. On radi skulpturu koja ima izrazitu tjelesnost, vidljivu spoljašnjost, ali ima i metaforički naslućenu unutrašnjost. Vidite da se skulptura postavlja u određene logičke nizove, koji zahvataju prostor i kao takva uspostavlja novu značenjsku cjelinu. Ova izložba je višestruko značajna, prvenstveno jer se predstavlja jedan segment opusa vrlo značajnog vajara, profesora akademije“, naveo je Brković.

Ivana Grujić, direktor Muzeja Hercegovine u Trebinju istakla je da su došli na ideju kako bi trebalo promovisati profesore koji predaju na ALU Trebinje i uče buduće umjetnike ne samo sa područja Hercegovine, nego iz cijele Republike Srpske i drugih zemalja.

„Odlučili smo se za profesora Đorđa Arnauta, zbog njegovog neobičnog likovnog izraza, ali i zbog toga što je u pitanju vajarstvo jer vrlo rijetko izlažemo skulpture. Profesor je izabrao interesantan ciklus, skulpture su rađene u glini, imamo neke simbole koji se javljaju još od ranih civilizacija i nalaze se na skulpturama a opet možemo vidjeti jedan sasvim drugi, savremeni izraz“, dodala je Grujić.

Đorđe Arnaut je do sada imao 47 samostalnih izložbi i 12 autorskih projekata. Učestvovao je na preko 500 kolektivnih izložbi, 54 saziva kolonija, simpozijuma i likovnih radionica, dok mu se više djela nalazi stalno postavljenih u prostoru i zbirkama i kolekcijama Muzeja i galerija u Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Sjevernoj Makedoniji, Hrvatskoj i Rumuniji. Dobitnik je više nagrada i priznanja.

IMG_20230318_191749_resized_20230318_071818101.jpg (260 KB)