IMG_20230901_202005.jpg (237 KB)

Izložba slika i instalacija Dušana B. Markovića, koja nosi naziv „Kako vetar duva“, otvorena je sinoć u galeriji Kulturnog centra Trebinje.

U Markovićevom stvaralačkom konceptu svaka nova izložba predstavlja projekat koji je u svojoj idejnoj, tematskoj i prostorno-ambijentalnoj cjelini fokusiran na određene fenomene.

„Ja radim u ciklusima neku temu i onda razrađujem. Ovi radovi su nastajali tokom 2019. godine, nešto sitno je dorađeno. Sad su premijerno prikazani, pošto ja kad idem u neki grad, volim da nosim novu izložbu. Kada sam video kako izgledaju galerije Kulturnog centra Trebinje i njihov raspored, počeo sam intenzivno da komponujem i osmišljam kako će koja galerija da izgleda“, naveo je ovaj istaknuti umjetnik.

Dušan B. Marković paralelno se, već decenijama, afirmisao u tri umjetničke discipline – vajarstvu, slikarstvu i grafici, a trebinjskoj publici predstavio se postavkom sačinjenom od tri grupacije radova.

„U tri galerije su tri teme. U prvoj je noseći naslov ‘Kako vetar duva’ ili ‘Galerija trofeja’. U drugoj je ‘Krik u dva reda’ – to je ponovno izlaganje nečega što je bilo pre dvadesetak godina na Kipru, ali potpuno je drugačije koncipirano sada, kao novo čitanje. A u trećoj galeriji je ‘Dijalog iz sive zone’. Radovi su izrađeni tehnikom ulja i akrila na papiru“, dodao je Marković.

IMG_9269_resized_20230901_082324966.JPG (251 KB)

Izložbu slika i instalacija Dušana B. Markovića organizovao je Kulturni centar Trebinje u okviru manifestacije „Trebinjsko kulturno ljeto“.

Izložbu „Kako vetar duva“, koja će trajati do 15. septembra, svečano je otvorila Ana Sorajić, predstavnik Odjeljenja za kulturu Grada Trebinja.