Bosnak 1.jpg (761 KB)

U Kulturnom centru Trebinje večeras je otvorena izložba radova trebinjskog umjetnika Igora Bošnjaka „Budućnost se ponavlja više nego istorija“.

Izložba prezentuje seriju video radova, 3D instalacija i filmova inspirisanih spomeničkim nasljeđem iz doba Jugoslavije, naročito spomenicima na Kozari i Sutjesci, kao i teorijom ruskog kosmizma, i sopstvenom interpretacijom ovih fenomena.

Otvarajući izložbu, gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić rekao je da je Igor Bošnjak umjetnik koji je svoje reference stekao izuzetnim talentom i radom u galerijama regiona, ali i svijeta.

„Trebinje je grad pjesnika, umjetnika i svih ljudi dobre volje. Podržavamo svakog čovjeka koji svojim radom i djelovanjem oplemenjuje naš životni prostor i čini naš grad boljim. Hvala Igoru što ga nisu privukla svjetla velikih centara, gdje je studirao i usavršavao se. Znamo da bi i tamo za sebe izgradio mjesto pod suncem, hvala mu što je izabrao naših 270 sunčanih dana i što radeći kao profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju daje priliku studentima da uče od najboljih“, dodao je Ćurić.

Bosnjak.jpg (547 KB)

Trebinjski umjetnik i autor izložbe Igor Bošnjak kaže da su večeras prikazene teme iz prošlosti kroz moderan pristup.

„Imamo 3D animacije, video radove i filmove koji su snimani dronom i moja ideja je bila da se tehnologija iskoristi za umjetnost. Inspiracija su mi bili spomenici, odnosno njihovo novo čitanje“, objasnio je Bošnjak.

Sarita Vujković, direktor Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske ističe da ovom izložbom nastavljaju veoma uspješnu saradnju sa Kulturnim centrom u Trebinju.

„Ova izložba je prošle godine predstavljena i u našem Muzeju i interesantno je da u gradu u kojem je umjetnik rođen, zajednički predstavimo njegov rad večeras. Autor izložbe je umjetnik čiji je rad prisutan i u međunarodnim okvirima i koji zaista ima vrhunski potencijal, kada je umjetnost ovakvog tipa u pitanju. Saki put ova izložba drugačije izgleda, ima poseban kvalitet jer umjetnik stalno razvija rad“, dodala je Vujković.

Direktor Kulturnog centra u Trebinju Miljan Vuković kaže da će ova izložba biti predstavljena i u Čačku, u okviru projekta Prva prestonica kulture Srbije.

„Igor Bošnjak je umjetnik sa kojim mi imamo saradnju već dugi niz godina. Građani Trebinja i svi mi smo imali priliku da učestvujemo u organizaciji, da posmatramo kako se Igor kao umjetnik razvijao. On je čovjek koji kreira trendove. Saradnja sa Muzejom savremene umjetnosti Srpske, koja traje dugo, rezultirala je ovakvom izložbom koja je na ponos i gradu Trebinju i Kulturnom centru“, rekao je Vuković.

Izložba „Budućnost se ponavlja više nego istorija“ predstavlja rad koji je rezultat višegodišnjeg umjetnikovog istraživanja započetog 2015. godine pod nazivom „Transformersi”.

Bosnjak 2.jpg (631 KB)