IMG_8006.JPG (253 KB)

U Trebinju je danas otvorena Krajiška kuća u kojoj će posjetioci na jednom mjestu moći da kupe više od 500 različitih domaćih proizvoda sa područja krajiške regije.

Krajišku kuću svečano su otvorili gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić, direktor banjalučkog Centra za razvoj poljoproivrede i sela Draško Ilić i direktor Agrarnog fonda Trebinje Veselin Dutina.

Krajiška kuća je već postala prepoznatljiv bred u regionu, a njenim otvaranjem, uz postojeću Hercegovačku kuću, očekuje se da će turistička i gastronomska ponuda Trebinja biti obogaćena autohtonim proizvodima sa područja Banjaluke i Krajine, koji nisu tipični za Hercegovinu.

Direktor banjalučkog Centra za razvoj poljoproivrede i sela Draško Ilić je rekao da se na projektu Krajiške kuće radi već duže vremena i pokazuje da je saradnja između Trebinja i Banja Luke moguća, s obzirom na to Hercegovačka kuća izuzetno dobro posluje, zapošljava veliki broj ljudi i turistička je ponuda Banja Luke.

"Siguran sam da će proizvodi iz Krajine ovdje u Trebinju biti dodatna ponuda grada svima koji ovdje dolaze i borave, a Trebinjcima prilika da ovdje kupe proizvode koje nemaju u svojoj regiji. U Krajiškoj kući ima 500 proizvoda iz 120 poljoprivrednih gazdinstava iz Banjaluke i okoline", kazao je Ilić.

On je dodao da je u saradnji sa Agrarnim fondom Trebinja u planu da se otvore Krajiška i Hercegovačka kuća u Novom Sadu i Beogradu.

IMG_8011.JPG (211 KB)

Direktor Agrarnog fonda Veselin Dutina je istakao da se na policama Krajiške kuće mogu naći autentični proizvodi iz Krajine, od najboljih rakija, kiselog i slatkog programa, kraft piva....sve što Hercegovci nisu mogli da kupe.

„Ovo je dobar primjer saradnje između dvije lokalne zajednice, koja je počela mnogo ranije otvaranjem Hercegovačke kuće u Banja Luci. Dokaz da predanim radom možemo zajedno da napredujemo još više i da stanovništvu u RS ponudimo domaće proizvode, koji su zdravstveno ispitani, da spriječimo odliv kapitala iz RS i da nema potrebe za uvozom iz drugih zemlja, jer na taj način pomažemo domaću proizvodnju", naveo je Dutina.

IMG_8012.JPG (201 KB)

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić uputio je zahvalnost Iliću, ali i bivšem gradonačelniku Banja Luke Igoru Radojičiću koji je prvi prihvatio ideju da se Hercegovačka kuća otvori u Banja Luci, kada je i dogovoreno da se Krajiška kuća otvori u Trebinju.

"Trebinje je otvoreno za sve gradove širom Republike Srpske i regiona da sklapamo sporazume, da prodajemo domaće ispitane proizvode. Smatram da ćemo otvaranjem Krajiške kuće u Trebinju značajno smanjiti uvoz određenih proizvoda koji su nam bili teritorijalno bliži", rekao je Ćurić.

Svečanom otvaranju Krajiške kuće prisustvovali su predstavnici političkog, privrednog i javnog života Trebinja i Hercegovine.

Prodajni objekat Krajiške kuće nalazi se u Ulici cara Lazara u centru grada.

20210922_093053.jpg (229 KB)