Najnovija turistička atrakcija Zapadnog Balkana, 500 kilometara duga jahačka staza koja se proteže od Vojvodine na severu do Hercegovine na jugu, otvorena je danas u Subotici.


„Jahačku stazu preko Balkana” osmislio je Fond turistički klaster mikroregije Subotica-Palić, koji je korisnik programa bespovratnih finansijskih sredstava projekta za razvoj i promociju turizma Saveta za regionalnu saradnju (RCC), koji finansira Evropska unija.

Vođa projektnog tima za razvoj i promociju turizma pri Savetu za regionalnu saradnju Snežana Derviškadić rekla je da je konjički turizam jedan od najpopularnijih oblika avanturističkog turizma kojim se bavi oko 45 miliona ljudi samo u Evropi, saopštio je RCC.

Ona je navela da će nova balkanska staza biti povezana s već postojećom evropskom rutom koja prolazi kroz Mađarsku i da će obuhvatiti 52 domaćinstva i konjička kluba, od Vojvodine do Hercegovine, koji će na taj način postati deo lanca vrednosti regionalnog turizma.

„Ovo je naročito važno za porodice koje žive u udaljenim selima koje će, kada posetioci počnu pristizati, imati dodatni izvor prihoda od pružanja usluga ishrane, odmora i prenoćište”, ocenjuje ona.

Staza se sastoji iz deonica dugih deset do 20 kilometara, na kojoj će se primjenjivati pristup „Robinzon danju, kralj noću” pri čemu će tokom dana biti organizovana konjička avantura kroz prirodu, dok će večeri biti vreme za odmor i „pripovedanje”, odnosno upoznavanje sa lokalnom kulturom i načinom života, prenosi Tanjug.

Izvor Politika