Otvorena Zimska škola fizike u Trebinju: Sve više mladih talenata

IMG_0817_resized_20220110_094500766.JPG (139 KB)

U organizaciji Društva fizičara istočne Hercegovine i Republičkog pedagoškog zavoda, u Gimnaziji "Jovan Dučić" danas je otvorena četvrta Zimska škola fizike, koja će trajati četiri dana, a pohađaju je najbolji mladi fizičari iz cijele Republike Srpske, kao i fizičari iz Niša i Aleksinca.

Milko Babić iz Republičkog pedagoškog zavoda RS kazao je da Zimska škola fizike tradicionalno okuplja učenike iz svih srednjih škola iz RS, kao i goste iz Srbije, a od ove godine i učenike devetih razreda osnovnih škola, koji žele da prošire svije znanje iz fizike.

IMG_0823_resized_20220110_094442866.JPG (65 KB)

„Ovdje su učenici koji imaju povećano zanimanje za ovaj predmet, a Zimska škola u Trebinju će im omogućiti da prošire interesovanja i steknu nove prijatelje. Mislim da će, kao i prethodnih godina svi učenici ponijeti dobre utiske iz Trebinja, prije svega zbog dobre organizacije škole“, kazao je Babić, koji pored još šest nastavnika iz Srpske i dva iz Srbije učestvuje u realizaciji Zimske škole fizike u Trebinju.

Profesor fizike i član Društva fizičara istočne Hercegovine Dobroslav Slijepčević podsjetio je da je Zimska škola fizike formirana kao dopuna nastavnih planova i programa koji se sprovode u Republici Srpskoj, omogućavajući učenicima koji mogu i žele više da nauče iz fizike.

„Ono što nema vremena da se odradi tokom godine, a to je rad sa posebno talentovanom djecom i rad sa eksperimentalnim vježbama, za koje treba vremena i posebna oprema, realizujemo kroz Zimsku školu. U pitanju izuzetni mladi talenti, prvaci sa fizičkih takmičenja prethodnih godina u Republici Srpskoj, djeca koja su mahom postizala najveće rezultate u ovoj oblasti. To su djeca koja se veoma ozbiljno bave fizikom i smatram da smo mi kao prosvjetni radnici dužni da im omogućimo da razvijaju talenat“, kazao je on.

Sa mladim talentima, osim profeasora iz Srpske će raditi i dva iz Srbije – iz Niša i Aleksinca.

IMG_0832_resized_20220110_094410861.JPG (63 KB)

Slavoljub Radulović, profesor fizike iz gimnazije u Aleksincu u radu Zimske škole fizike učestvuje sa učenicima trećeg razreda, koji su protekle godine osvojili prvo i treće mjesto u Srbiji.

„Ovdje je veoma kvalitetan rad sa talentovanom djecom, a naš cilj je da razmijenimo iskustva sa učenicima iz Srpske. Sa fizičarima iz Trebinja imamo veoma dobru saradnju“, rekao je Radulović.

Želju da rade sa vrhunskim profesorima i da nauči nešto novo pokazao je mladi gimnazijalac Nikola Stambolić iz Aleksinca, koji je protekle godine osvojio prvo mjesto na republičkom tamičenju u Srbiji.

Napišite svoj komentar!

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Trebinje Danas već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja! Trebinje Danas zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.

Najnovije u ovoj kategoriji

×