Klimatske su promjene sve evidentnije pa tako i na bečkom Dunavskom otoku (Donauinsel), gdje je na temelju rezultata studije provedene od 2010. do 2018. zabilježen porast prosječne temperature od 1,5°C. Ovaj 250 metara širok i 21,1 kilometara dugačak umjetni otok nastao je prilikom izgradnje Dunavskog kanala, a kao rekreacijska se zona koristi od 1988. godine.
U sklopu provođenja europskog projekta LIFE DICCA Dunavski će otok poslužiti kao testno područje za razvijanje nove strategije zaštite klime u gradskim ekosustavima. Grad Beč se istovremeno nada da će na taj način potaknuti i stvaranje svijesti o važnosti brige o klimi kod svojih građanki i građana, stoji u saopštenju EurocommPR-a.


Cilj projekta održavanje je bioraznolikosti i smanjenje emisija CO2 za 10 do 20 posto, a sve to uz što manje troškove održavanja otoka.

Sukladno projektu Bečkog odjela za gospodarenje vodama MA 45 postizanje navedenih ciljeva trebalo bi se ostvariti i uvođenjem održivog koncepta košnje otočkih livada. Gradski će odjel stoga za održavanje travnatih površina na otoku angažirati "prirodne kosilice", tj. stado od oko 50 ovaca.


O ovcama, koje će za početak pasti samo na sjevernom dijelu otoka, skrbiti će bečka udruga WUK. Kako ne bi došlo do neugodnih susreta stada i šetača, životinje će tijekom "rada" na određenom dijelu travnjaka biti ograđene privremenim ogradama.


Ovce koje će od maja 2019. održavati Dunavski otok nisu jedini primjer "životinjskih kosilica" u Beču. Na bečkoj deponiji otpada Rautenweg još se od devedesetih godina stado autohtonih austrijskih koza brine o održavanju raslinja.


Izvor: Agroklub.ba