Selo Algar kod Kadisa na jugu Španije, zatražilo je da tradicija večernjih razgovora na otvorenom, koji se tokom ljeta upražnajva širom te zemlje, bude svrstana na listu nematerijalne kulturne baštine Uneska.

Kako je rekao gradonačelnik Algara, Hoze Karlos Sančes, cilj je da se vijekovima star običaj da se kada dnevna vrućina počne da popušta, na ulicu iznose stolice radi razgovora, “zaštiti od prijetnji društvenih mreža i televizije”.

– Ovo je suprotno društvenim mrežama. Riječ je o razgovoru oči u oči – rekao je Sančes, koji je nedavno podnio prijavu Unesku.

On je za britanski Gardijan dodao i da večernja ćaskanja nisu onakva kao što su nekada bila.

– Zato želimo da svi izađu ispred svojih kuća na razgovor na otvorenom, umjesto da skroluju po Fejsbuku ili gledaju televiziju – objašnjava Sančes.

On tvrdi da tradicionalni razgovori na otvorenom donose brojne benefite, kao što je ušteda energije, jer ljudi tokom nekoliko sati gase klima uređaje, ali i psihičko opuštanje.

Oko 1.400 stanovnika Algara s odobravanjem je primilo inicijativu gradonačelnnika.

– Do sada nisam čuo nikakve kritike, svi komentari su bili veoma pozitivni – rekao je Sančes.

U međuvremenu, njegova misija privukla je pažnju javnosti, pa su mediji širom zemlje izvještavali o malom selu koje se nalazii između dva parka priprode u južnoj Španiji.

– U Madridu su čuli za Algar, u Barseloni takođe, kao i u mnogo drugih regiona. Tako smo obezbijedili publicitet za našu opštinu – istakao je Sančes.