Ovu pjesmu će Danica premijerno izvesti na Dan Republike
Foto: N.N. | Ovu pjesmu će Danica premijerno izvesti na Dan Republike

Pjesma “Za život Srpske”, koju će premijerno na Dan Republike Srpske 9. januara u Banjaluci izvesti jedna od najpoznatijih izvođača duhovne i tradicionalne muzike Danica Crnogorčević, opisuje odnos oca koji je za Srpsku dao život, prema svome sinu, rekao je Srni autor muzike i teksta te pjesme Ivan Crnogorčević.

„Pjesma može da simbolizuje i odnos muža i žene. Muža koji je otišao u rat i koji je ostavio život za Republiku Srpsku. Tako da će se pronaći, manje više, svi u toj pjesmi - rekao je Crnogorčević, koji je sveštenik Crkve Svetog Dimitrija na Kruševcu u Podgorici.

On je istakao da pjesma ne pominje nikoga u negativnom kontekstu, nego je inspirisana emocijama koje simbolizuju zavjet da se mora čuvati ono što je mukom stvarano kako na prostoru Republike Srpske, tako i u drugim srpskim zemljama.

„Pjesma nema nikakvu negativnu poruku prema bilo kome. Pjesma nema nikakve ratne, nikakve šovinističke konotacije“, naglasio je Crnogorčević.

On je dodao da će pjesma, za koju je video-spot sniman širom Republike Srpske, biti objavljena 8. januara.

Novinska agencija Republike Srpske, sa dozvolom autora Ivana Crnogorčevića, u kompletu objavljuje tekst pjesme “Za život Srpske“:

“Kad za slavu Svetog Stefana Ti se sjetiš moga imena Tad upali svijeću za mene I za moje vjerne drugove Čuvaj sine srpsku slogu Srpsko ime i slobodu Zavjet naših hrabrih očeva I najhrabrijih srpskih sinova Za svaki pedalj zemlje ove Dali su živote svoje Ginuli su kao vitezi Slavom su se ovjenčali“.