Pala je 42. Vlada Crne Gore, prva demokratski izabrana Vlada.

Nepovjerenje su poslanici DPS – SD – SDP – BS – DP – AL i URA
54 poslanika glasala, 43 za, Protiv 11, DF i SNP su napustili salu uoči glasanja.

Skupština Crne Gore počela je sjednicu na kojoj će se raspravljati o predlogu opozicije i koalicije „Crno na bijelo“ da se glasa o nepovjerenju Vladi.

U skupštinskoj sali je samo ministar Mladen Bojanić.

Za povjerenje Vladi potreban je glas najmanje 41 poslanika.

Premijer Zdravko Krivokapić je napustio plenarnu salu nakon što nije usvojen dnevni red vanredne sjednice s tačkom o skraćenju mandata Skupštini, koje je tražila Vlada.

Konatar: URA sprema da preuzme odgovornost
Predstavnik predlagača Miloš Konatar (Crno na bijelo) u uvodnom izlaganju je rekao da nije vjerovao da ni premijer niti ministri, osim ministra kapitalnih investicija Mladena Bojanića, neće biti u sali kad se bude raspravljalo.

Konatar je rekao da je „svojim ponašanjem predsjednik Vlade i većina ministara, od kada smo iznijeli legitimnu ideju, potvrdili su da smo donijeli ispravnu odluku“.

„Nije danas pitanje ko će glasati za nepovjerenje Vladi, potpuno je jasno da ova Vlada nema povjerenje ovog parlamenta. I njoj će danas biti izglasano nepovjerenje. Procjenjujem da će protiv inicijative glasati deset ili 12 poslanika, i onda neko govori o izbornoj volji građana. Zamislite tu Vladu koja od 81 ima podršku samo deset, 12 poslanika. Postavlja se pitanje ko će s kim glasati. Rekao sam da ćemo glasati za svaku dobru inicijativu koja dolazi od opozicije. Uvijek ću glasati ako je nešto dobro za građane, sa bilo kim u parlamentu“, istakao je Konatar.

„Ne bi mu smetalo da je opozicija glasala za to…Sa kim je premijer, opravdano, smijenio Vladimira Leposavića? Je li tada bila u pitanju izborna volja? Je li to licemjerno, mislim da jeste“, rekao je Konatar.

Kazao je da misli da je ova Vlada istorijska jer je prva nakon vladavine DPS.

„Ta Vlada jeste istorijska, međutim i ona je dosegla svoj limit. Ona je ispunila svoj cilj, da bude tranziciona, koja će omugućiti razvlašćivanje prethodne vlasti“, poručio je Konatar.

„Njihov odnos je jedan od razloga što o ovome razgovaramo… Razgovaramo o odluci koja je teška. Teška vremena i politička kriza zahtijevala je od nas teške odluke. Mi smo spremni da za ovu odluku preuzmemeo odgovornost“, kazao je Konatar.

Dodao je da nema odluke koja je dovoljno teška kada je u pitanju interes građana Crne Gore.

„Od početka ova Vlada funkcioniše kao manjinska. Često se dešavalo da nijesmo mogli da dođemo ni do 41 glasa podrške, a ne 49 za važne odluke i izbor ključnih ljudi u pravosuđu“, kazao je Konatar.

Živković: Željeli smo konstruktivnu saradnju sa novom većinom
„Željeli smo da se dogovaramo u vezi ključnih pitanja ali to ste odbili“, naveo je Danijel Živković, poslanik DPS-a.

Kazao je da Vlada imala i katastrofalne rezultate u borbi protiv korona virusa.

„U jeku pandemije bilo je bitnije da se smjenjuju direktore škola, nego da se borite protiv epidemije“, naveo je Živković.

Kazao je da su predstavnici vlasti znali o kakvom se čovjeku radi kada su birali Krivokapića za premijera.

„E, zato smo danas u ovakvoj krizi“ naveo je Živković.

Kazao je da način na koji se ponašao Krivokapić da bi sačuvao svoju funkciju nije zabilježen.

„Krivokapiću, uništitelju Crne Gore, palo je na pamet da spoji četiri resora u jedan i da na to mjesto stavi Vesnu Bratić, koja po svojim stavovima ne zaslužuje da vodi mjesnu zajednicu“, naveo je Živković.

Šef poslaničkog kluba DPS-a Danijel Živković kazao je da je politička kriza nastala odmah nakon izbora.

„Nakon toga, sjetićete se kako se ponašala tadašnja vlast. Narod dobro kaže dajte čovjeku vlast da vidite kako će se ponašati, a ja kažem oduzmite mu vlast da vidite kako će se ponašati“, naveo je Živković.

Naveo je da vlast konstituisana smo zbog iz mržnje prema DPS-u.

Bogdanović: Borićemo se i protiv vas DPS juniora
Boris Bogdanović (Mir je naša nacija) kazao je da ih od bivše vlasti ništa ne iznenađuje i ne očekuju ništa dobro ni u političkom ni u svakom drugom smislu.

„Ne od svih, ali od pojedinih sigurno, rekao je Bogdanović.

On je kazao da su mračne strukture ubile Duška Jovanovića, a gonili i politički i fizički Slavka Perovića, pod budnim okom bivše vlasti. „Oni se ne mijenjaju, sa njima znate na čemu ste. Spremni su da kupe bilo koga da se vrate na vlast“, rekao je Bogdanović.

Kazao je da se nekadašnji premijer Srbije Zoran Đinđić nije plašio mračnih struktura i život je položio, a nije izigrao izbornu volju građana. „Ništa se ne bojte, nijeste vi dr Zoran Đinđić, jer on nije uzeo 21 milion. Vi odlazite pod takve skute, gdje ćete biti bezbjedni od mračnih struktura… Ako ste, gospodo, im dali 21 milion za ono što su uradili, mnogo ste im dali, jer to ne vrijedi ni 21 paket banana i to običnih, a ne specijalnih iz Voli magacina Samo im poručujem da paze da se od te banane ne okliznu… Neko želi da od Crne Gore napravi banana državu, jer samo u džungli plaćenici mogu odlučivati. Samo tamo gdje nema Ustava i zakona. Navikli smo da se borimo protiv DPS-a i ovdje u Skupštini i na ulici. Borićemo se i protiv vas DPS juniora, sa vama je mnogo lakše, jer ste vi ipak druga liga„, rekao je Bogdanović.

Radulović: Evropa sad mora da se unaprijedi, a DPS na čistilište
Branko Radulović (PzP) kazo je da su za ovakva stanje isključivo kriva elita politička, posebno pobjednička.

„Crna Goro kukala ti majka, ima li pravog lijeka za tebe?“, pitao je Radulović.

Naveo je da su poluge na kojima je počivao prethodni režim ojačane, visoki kriminal i korupcija su i dalje sistemskog karaktera, bolest društva metastazira… narod je razjedinjen, apatija sve veća.

Smatra da su novi izbori „samoubistvo“, a rezultat bi bio isti.

„Nadam se da je namjera formiranja tzv. manjinske ili tehničke Vlade bila prvenstveno da se prekine ovo ludilo, ali ona nosi niz nedoumica“, kazao je Radulović.

Upozorava da bi „aboliranje glavnog oligarha“, čak i uz pritsak međunarodnog faktora, predstavljalo istorijsku grešku što bi mu omogućilo manevarski prostor, a što bi dovelo do građanskih sukoba

Poručio je da se većina urazumi i sabere, potru sve sujete i animoziteti, nacionalizam i lični interesi i trasira siguran put ka konsolidovanoj demokratiji i krene u energičnu borbu sa kriminalom i kopucijom.

„Evropa sad mora da se unaprijedi da bi bila održiva, a DPS na čistilište. Pozivam lidere da se urazume, moramo se složiti mi iz većine da izgardimo garđansku, evropsku i prosperitetnu Crnu Goru. Tako svi lideri pod jedan barjak – a to je Crna Gora razvijena srednjeevropska država“, poručio je Radulović.

Joković: Ovu Vladu nećemo rušiti, ali nećemo za njom ni žaliti
Vladimir Joković (SNP) rekao je da ništa nijesu uradili protiv ove Vlade, ispoštovali su je, ali su od ove Vlade ostavljeni

„Možda zato što sam zahtijevao na početku da niko od ministara i predsjednik Vlade ne formira partiju niti da može podržati neku partiju“, rekao je Joković.

Dodao je da je SNP najiskrenije podržao Zdravka Krivokapića, kao nosiooca liste, vjerovali su na riječ i desilo se što se desilo.

„Ne bih pričao o ovoj Vladi, ni pozitivno ni negativno. Bilo je pozitivnih stvari, ali nema smisla jer premijer nije tu“, kazao je Joković.

Rekao je da ne mogu optuživati SNP za izdaju oni koji su izdali SNP.

Podsjećajući da je neko štampao novčanice na kojima je 21 milion, da taman vrijede koliko te navodne novčanice.

Pozvao je sve na razgovor da se nađe rješenje u okviru parlamentarne većine, ali se postavlja pitanje da li oni koji su retorički prešli granicu mogu da razgovaraju.

„Što se tiče ove Vlade, nećemo je rušiti, ali nećemo ni za njom žaliti“, kazao je Joković.

Radunović: Krivokapić se dogovarao sa svima osim sa ljudima iz koalicije „Za budućnost Crne Gore“
Šef poslaničkog Kluba Demokratskog fronta Slaven Radunović kazao je da je nakon 30. avgusta dobijen eksperiment zvani ekspetska Vlada.

„Za činjenicu da je Krivokapić postao nosilac liste i kasnije premijer ima dosta krivaca. Činjenica da je neko koga je predložila crkva pomogao da osvojimo toliko glasova. Greška je, ne što ga je predložila crkva, već što je predložen pogrešan čovjek“, naveo je Radunović.

Dodao je da se Krivokapić sa svima dogovarao osim sa ljudima iz koalicije „Za budućnost Crne Gore“.

„Krivokapić je odlučio da mu Dritan Abazović bude najbliži ne neko sa naše liste da bi se približio „drugoj familiji“ i da na taj način dobije podršku koncerna Vijesti“, kazao je Radunović.

Martinović: Demokrate neće glasati za smjenu Vlade!
Vladimir Martinović, poslanik Demokratske Crne Gore, kazao je da Poslanički klub Demokratske Crne Gore neće glasati protiv smjene ove Vlade ne zbog toga što brane bilo čiju fotelju.

„Ne zbog toga što ne mislimo da se moglo uraditi bolje i više, jer u svakom poslu se može uraditi i bolje i više, već to radimo je smo građanima dali obećanje da ćemo uraditi sve da sačuvamo njihovu izbornu volju od 30. avgusta 2020. Uradićemo to i zbog toga što ako danas padne ova vlada ulazimo u veliku zonu rizika da izborna volja dođe u ruku onih pojedinaca koji kasnije, a nalaze se u opozicionim klupama, mogu se itekako igrati sa tom izbornom voljom“, naveo je Martinović.

Dodao je da se postavlja racionalno pitanje da li su se kolege, koje su pokrenule ovu incijativu, zasitili nove vlasti ili su se zaželjeli stare.

„Događanja koja su prethodila inicijativi, pokazuju da je riječ o ovom drugom“, rekao je Martinović.

Kazao je da ga zabrinjava da o manjinskoj vladi više zna sadašnji predsjednik države i DPS-a nego njeni promoteri.

„Vidjeli ste emisije, čule su se poruke, i to je izazvalo sumnju i zebnju kod građana“, kazao je Martinović.

Bečić odgovorio Pavićeviću: Nikome ništa ne imputiram
Lider CIVIS-a Srđan Pavićević kazao je da je Vlada za 76 sati uradila tri prestupa koji su sami po sebi dovoljni za „diskvalifikaciju“.

„Prvi su bili pregovori članova porodice Krivokapića da u ime države pregovaraju sa biznismenima i odbjeglim tajkunima o poslovima i resursima države Crne Gore. Drugi je bio targetiranje nekih poslanika kao izdajnika pri čemu se predsjednik Vlade i Skupštine nisu ogradili od toga. Ja bar nisam čuo jedne riječi po tom pitanju. Treći je retorika Vesne Bratić. Ona je svojom retorikom rekla sve što ima da kaže. Posle te epizode ona mora da podnese ostavku ili vlada mora da padne“, rekao je Pavićević.

Bečić je odgovorio Pavićeviću poručivši da se on često ograđuje od drugih, ali nikome ništa ne imputira.

„Nisam vam imputirao da se niste ogradili od ogavnog saopštenja o meni koje je došlo s jeseni iz vaše koalicije. Nisam vam imputirao da se niste ogradili od saopštenja da ja podržavam fašističke pokliče ili da stojim iza nekakvog sajta. Tražim da budemo principijelni“, rekao je Bečić.

Ivanović: Vlada nije poštovala parlamentarnu većinu
Poslanik SNP-a Dragan Ivanović kazao je da je imao poruku za premijera ali da je neće saopštiti pošto Krivokapić ne prisustvuje sjednice.

„Sam početak rada Vlade nije bio normalan. Da je Krivokapić pripadnik neke partije ona bi ga danas branila. Formirana je Vlada kako je formirana i nije poštovala parlamentarnu većinu„, naveo je Ivanović.

Rekao je da je neminovno da će Vlada da padne i da im prestoji mukotrpan rad na formiranju nove.

Koprivica: Oni koji su godinama proganjani od DPS-a žele sa njima da formiraju vlast
Momo Koprivica, poslanik Demokratske Crne Gore rekao je da nema ništa opasnije za otvoreno, demokratsko i građansko društvo od političara koji smatraju da sve znaju i da su za sve u pravu.

„Vrlo često takvi zapadaju u ozbiljne političke neprincipijelnost, pa su tako pojedini govorili da neće sa DPS-om, a onda predlagali da im aranžman izvršne vlasti podrži DPS. Taj političar koji misli da sve zna i da je za sve u pravu, pravi spiskove, upire prst u poslanike, upirao je prstom i optuživao ih za deset miliona, za Limenku a onda sa njima podnosi zajedničku inicijativu za rušenje Vlade u kojoj on sjedi„, rekao je Koprivica.

Podsjetio je da Demokrate nemaju nijednu ministarsko mjesto u Vladi protiv čijeg su rušenja i da im nije satisfakcija broj fotelja već usvajanje zakona koji doprinose boljem životu građana.

Poslanik Demokrata Momo Koprivica kazao je da nijesu ucjenjivali Vladu kako bi izvršna vlast radila u korist građana.

Kazao je da se mnogo toga čula ali da ga čudi što neki koji su godinama proganjani od DPS-a sada žele da sa njima formiraju vlast.