Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu /Sipa/ BiH danas su uhapsili pet lica na području Trebinja, gdje se na više lokacija vrše pretresi stambenih objekata i pokretnih stvari zbog sumnje na trgovinu drogom, oružjem i vojnom opremom.

Sumnja se i na krivično djelo pripremanje krivičnog djela u vezi sa krivičnim djelom ubistvo i krivično djelo falsifikovanje isprave.

Iz Sipe su naveli da su slobode lišena lica sprovedena u službene prostorije radi kriminalističke obrade i ispitivanja u svojstvu osumnjičenog.

U saopštenju pojašnjavaju da se pretresi na području Trebinja vrše zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena krivična djela organizovani kriminal, neovlašten promet opojnim drogama, neovlašten promet oružjem i vojnom opremom, te proizvodima dvojne namjene i pranje novca.

Budući da su pretresi još u toku, iz Sipe su naveli da će o konačnom ishodu javnost biti informisana naknadno.

Kako je potvrđeno, jedna od uhapšenih osoba je Milan Matković.

Riječ je o jednom od najtraženijih narko dilera na Balkanu koji je već osuđivan u BiH zbog trostrukog ubistva.

Osim njega, kako prenosi ovaj portal, uhapšeni su i Trebinjci Saša Ratković i Tomislav Vidaković.

Za Matkovićem je austrijsko pravosuđe raspisalo crvenu potjernicu. Osumnjičen je za trgovinu kokainom. Matković je prvi put u javnost dospio zbog trostrukog ubistva u Srbiji. Iako je rođen u Mostaru, on je godinama živio u Novom Sadu. U oktobru 2004. godine Matković je u Novom Sadu hicima iz automatske puške ubio Darka Brajovića, iz Sarajeva, Aleksandra Bojanića iz Kotora, te policajca Centra bezbednosti u Herceg Novom Nebojšu Simovića. U pucnjavi je lakše ranjen Darko Bilić (26), iz Kumbora, vaterpolista novosadske Vojvodine.

Nekoliko dana kasnije, Matković se predao policiji u Mostaru, navodeći da bi ga srbijanska policija ubila prilikom hapšenja. S obzirom na to da je imao bh. državljanstvo, nije mogao biti izručen Srbiji. Suđeno mu je u Mostaru, gdje je priznao krivicu. Kantonalni sud u Mostaru ga je osudio na 18 godina zatvora.

Kaznu je izdržavao u Zenici gdje je 2007. godine sebi, u znak protesta, iglom i koncem zašio usta.

Nakon što je izdržao veći dio kazne, Matković je započeo biznis sa narkoticima.