Sastanak u Sarajevu   (Foto:Predsjedništvo BiH) -
Nije vrijeme za retoriku podjela, trenutak je za konstruktivno djelovanje kako bi došli do deeskalacije stanja u BiH. To je poruka Angeline Ajhorst i Metjua Palmera.

Evropski i američki zvaničnici već dva dana u Sarajevu razgovaraju sa domaćim političarima o reformi izbornog zakonodavstva i Ustava BiH, ali i prevazilaženju trenutne političke krize.

I nakon razgovora Milorad Dodik ponavlja - Inckov zakon nužno povući. Reforma izbornog zakonodavstva pitanje je za Bošnjake i Hrvate u Federaciji.

Buran politički dan u Sarajevu. Kao na traci izmjenjivali su se sagovornici sa evropskim i američkim zvaničnicima. Angelina Ajkhorst i Metju Palmer jutro su započeli u Predsjedništvu. Očekivano: politička kriza, reforma izbornog zakonodavstva i Ustava BiH bile su dominantne teme. Srpski član Predsjedništva jasno im je stavio do znanja da je tzv. Inckov zakon uzrok svih problema.

- To mora da se povuče, to je jedini uslov koji može da riješi ovaj problem - jasan je Dodik.

Republika Srpska podržaće svaki dogovor Bošnjaka i Hrvata u Federaciji u vezi sa izborom članova Predsjedništva i Doma naroda, dodao je Dodik. Ipak, ističe da Srbima mora biti obezbijeđen izbor legitimnih predstavnika u federalnom Domu naroda.

- Bila je prilika da ja saopštim ovdje da mi čekamo taj dogovor i da smo spremni da podržimo svaku varijantu koju dogovore u Federaciji, s tim da u Domu naroda da se modelira tako da se biraju stvarni predstavnici naroda - dodao je Dodik.

EU i SAD ne nude konkretan model za reformu izbornog zakonodavstva i Ustava BiH, već okvir za razgovore kako bi domaći političari postigli najbolja rješenja, istakli su Ajhorstova i Palmer. Snažno su naglasili podršku, kako su rekli jedinstvenoj, suverenoj i cjelovitoj BiH.

- Suština svega je u konačnici BiH, jačanje institucija na nivou BiH, jačanje institucija na nivou Federacije BiH - navela je direktor pri Ecvropskoj službi za spoljne poslove Angelina Ajhorst.

Novinari su ostali u čudu i pitali da li je zbog lošeg prevoda ili možda s namjerom preskočila Republiku Srpsku. Ispravila se, ali neubjedljivo.

- Da pojasnim, naravno da sam mislila i na institucije Republike Srpske, ali rekla sam evo institucije na nivou BiH i Federacije - izjavila je Ajhorst.

Diplomatama se rijetko dešavaju gafovi poput ovog, ali dva puta reći da SAD podržavaju BiH na evropskom putu pri tome ne pomenuti NATO integracije, sve je samo ne gaf Metjua Palmera, već naznaka pozitivne promjene kursa američke politike prema srpskoj strani u BiH. U prilog tome i Palmerovo naglašavanje dejtonske strukture, da je BiH jedna zemlja, sa tri naroda i dva entiteta. Ipak, Amerikanci nešto očekuju.

- Što se tiče nas, važno je provođenje presuda Evropskog suda za ljudska prava na način da se otvori put dalje ka članstvu u EU. Zato će biti potrebne promjene Ustava i to neće biti jednostavno za mnoge stranke i to je bilo dijelom razgovara proteklih dva dana. Nismo ovdje da osiguramo neko konkrtetno rješenje ili da zagovaramo jedan puta dalje, dakle nismo angažovani u pregovorima mi pomažemo u pregovorima - rekao je predstavnik SAD za reformu izbornog zakonodavstva u BiH Metju Palmer.

Federalni novinari bili su razočarani, jer na njihova pitanja o sankcijama prema srpskim zvaničnicima dobijali su opšte odgovore koji su upućivali na dijalog. Ipak, dokument koji je Ajhorstova tokom konferencije za novinare slučajno ili namjerno držala u ruci nije izmakao oku vještog fotoreportera. Bio je okrenut na stranici na kojoj piše da nije vrijeme da se govori o sankcijama već da fokus treba biti na nastavku dijaloga. A dijalog je nastavljen.