ers-sindikat.jpg

Zbog porasta broja zaraženih u Republici Srpskoj na snazi su nove mjere. Neizvjesna je zdravstvena , ali i ekonomska situacija u Srpskoj, jer se zaraza rasplamsava. Niko sa sigurnošću ne može da tvrdi da opet neće doći do „lokdauna“ odnosno zatvaranja. To bi se dalekosežno odrazilo na ekonomiju, što znači i na život stanovnika Republike Srpske. Za to vrijeme sindikat  ERS-a traži neka svoja prava. Ne obaziru se na opštu situaciju.

Stotinjak članova sindikalnih odbora zavisnih preduzeća okupilo se ispred zgrade ERS-a kako bi sa upravom preduzeća potpisali kolektivni ugovor.

 Predsjednik Odbora sindikata ERS-a Zoran Mićanović ističe kako su dobili saglasnost svih zavisnih preduzeća, koju je od  njih, navodno,  prethodno tražila uprava preduzeća.

Ranije su sindikalci ERS  tražili da se potpiše novi kolektivni ugovor i jedan od zaključaka je bilo povećanje plata za 12 posto.

 Uprava preduzeća poručuje  da su sa sindikalnim predstavnicima formirali timove koji analiziraju i pripremaju dokumentaciju za novi kolektivni ugovor.

Za upravu ERS-a je problematično to što je sindikat tokom prethodne tri godine potrošio 10 miliona maraka iz budžeta preduzeća, u što se ne ubraja novac koji se dobija na osnovu članarina.

 “ERS je u istorijskom investicionom poduhvatu. Grade se HE Dabar,vjetroelektrana Hrgud u planu gradnja solarnog parka na Zubcima.”- kažu u upravi Eelktroprivrede Republike Srpske.

I pored velikih ulaganja radnici nisu zanemareni- poručuju nadležni u Elektroprivredi Srpske naglašavajući da niko neće umanjiti radnička prava niti je to ikada dolazilo u pitanje. Takođe ističu da će građani imati I dalje najjeftiniju struju.

I dok se sada predsjednik Odbora sindikata ERS-a Zoran Mićanović žustro zalaže za prava radnika, ti isti radnici u TE Ugljevik za vrijeme njegovog direktorovanja tim preduzećem imali su duplo manje plate nego što imaju sada.

Gdje su tada bila prava radnika? Ili se sada kroz navodnu borbu za radnička prava opet provlači neki interes čelnika sindikata?

Možda bi nadležni mogli malo da preispitaju rad sindikata ERS-a u svakom njegovom segment. Ko zna šta bi se tu moglo otkriti…