Hercegovina je, između ostalog prepoznatljiva i po mljekarama koje uspješno i kvalitetno posluju što je dokazano i u vremenu pandemije. Globalna kriza nije umanjila njihov rad niti uticala na kvalitet.

Mljekara Pađeni u ovom periodu od nastanka pandemije uposlila je pet novih radnika. I Pađeni i Perfeto prepoznati su na širem tržištu.

I u vrijeme pandemije u mljekari Pađeni vrijedno se radilo. Jedan dio proizvodnje je preusmjeren zbog prestanka rada ugostiteljskih objekata kojima su isporučivali proizvode, a izvoz je bio upola smanjen.

- Za višak mlijeka koji smo imali u tom momentu napravili smo zalihu sireva koji smatramo da ćemo prodati u narednom periodu. Nije bilo nekakvih problema, ni odstupanja od plana koji je zacrtan prije virusa korona - izjavio je vlasnik mljekare Pađeni Nenad Vukoje.

Poteškoće izazvane pandemijom uspjeće, kažu, da prevaziđu, bez velikih gubitaka i u mljekari Perfeto.

Mljekara Pađeni trenutno otkupljuje oko 70.000 litara mlijeka, a planirani otkup mlijeka za ovu godinu je oko 20 miliona litara.Pađeni zapošljavaju 153 radnika. Pet novih radnika zaposlili su od nastanka pandemije.

Mljekara Perfeto godišnje otkupi pet miliona litara mlijeka za proizvodnju. Zapošljavaju deset radnika.

Obje mljekare imaju nove planove. U Pađenima čekaju novu opremu za pakovanje vrijednu preko dva miliona maraka.

- To je najsavremenija oprema za pakovanje kiselo mliječnih napitaka, čitavog dijela hermentisanih proizvoda koje mi radimo - rekla je glavni tehnolog u mljekari Pađeni Marija Rogač.

Vrijedan rad uz dobar menadžment daje odličan rezultat. Pokazatelj za to su navedeni primjeri koje ni kriza nije ugrozila.